30 юни 2022 г.

"Лазаня" от тиквички

    Пържените тиквички са наистина класика, но днес ви предлагам една фалшива "Лазаня" с тиквички, от която ще си оближете пръстите.  


Продукти:
4-5 тиквички средно големи /общо ок 2 кг./
1 кг кайма смес
3 моркова
1 глава лук
6 стръка магданоз
300 мл смлени домати
50 г масло /олио/
50 г брашно
1 л прясно мляко
сол
индийско орехче
черен пипер
олио

    Тиквичките си обелват и нарязват по дължина на филийки с дебелина около 5 мм. Парченцата се намазват леко със зехтин и се нареждат в тавичка върху хартия за печене. Слагат се във фурната да се позапекат на 180 градуса. Тази стъпка може и да се пропусне и тиквичките да се сложат сурови, но в този случай времето за печене на "лазанята" ще е по-дълго, докато се поизпари водата, която отделят. 

    Докато се запичат тиквичките се приготвя плънката. Лукът и морковите се обелват и нарязват на ситно. Задушават се с малко олио и се добавя каймата. С шпатулка се разбърква добре и се раздробява месото, за да не стане на бучки. Готви се, докато течността се изпари и леко се запържи каймата.  Овкусява се със сол и черен пипер, прибавят се смлените домати и накълцания магданоз, разбърква се и се оставя да поври малко, за да се изпари и водата от доматите.

    Маслото се разтопява на дъното на тенджерка или касеролка, изсипва се брашното, разбърква се добре, така че да се смесят и се запържва, докато брашното промени цвета си. Съдът се сваля от котлона и при непрекъснато и енергично бъркане се налива студеното прясно мляко. Сосът се овкусява със сол, черен пипер и малко индийско орехче. Вари се докато се сгъсти.

    В тавичка намазана с малко олио се нарежда пласт тиквички, отгоре се разпределя част от плънката. Следва втори ред тиквички и.т.н. При мен се получиха четири реда тиквички и три реда плънка. Ястието се залива със соса и  се запича в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
    
    Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на вкусно домашно приготвено ястие! Добър апетит!

А още идеи какво може да сготвите с тиквички, ще намерите тук:
И още много други идеи за ястия с тиквички....
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар