![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBPk0fG9ZWB2by3V2OGUobM2rXpRYqcr2OJsX2sJxJHdOKo6MSjqNNs8Q8XYEGQzrWDGNRxgmx8up05Vk1cRJy4fj-9jhLY_3EAqNSlp0Ro3dbNo_81F4u5MnoqLsVfqHOejTM3bt5O9K2/s1600/%25D1%2581%25D0%25B2%25D0%25B8%25D0%25BD%25D1%2581%25D0%25BA%25D0%25BE+%25D1%2581+%25D0%25BE%25D1%2580%25D0%25B8%25D0%25B71+2+%25D0%2593.jpg)
800 г свинско месо
1-2 глави стар лук
3 ч.ч. ориз
2 ч.ч. бяло вино
сол, черен пипер, олио
Месото се измива, подсушава и нарязва на парченца. На дъното на глинен гювеч се сипва малко олио и се изсипва посоленото и поръсено с черен пипер месо. Похлупва се и се поставя да се задушава във фурната на 220 градуса. Периодично се отваря, разбърква се и при необходимост се добавя малко вода или бира, за да не остане напълно без течност и да загори. Течността не трябва да е и прекалено много, за да може месото да се позапече и сосчето, което отделя да се "карамелизира" Именно това придава в последствие и по-кафявия цвят на ориза. Когато месото поомекне в гювеча се поставя и нарязания на шайби лук. При разбъркванията на два пъти се долива и бялото вино. В това време оризът се измива много добре и тъй като се нуждае от малко време за приготвяне, се прибавя, когато свинското е вече омекнало. Оризът също се разбърква на няколко пъти и когато стане прозрачен се доливат 9 ч.ч. вода. Похлупва се и се връща във фурната. Когато ястието е когово се изважда и се оставя известно време, без да се маха капака. Резултатът е божествен :)
Пробвам го за парви път по тая рецепта става уникално 😊
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че се доверихте на рецептата ми!
Изтриване