Тас кебапът е от любимите ми ястия през зимата. През лятото при изобилието от пресни и вкусни зеленчуци, много рядко се сещам него. Може да се приготви както със свинско, така и с телешко месо.
ок. 800 г телешко месо/телешки джолан/
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 морков
1 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. червено вино
1 средно бурканче домашен доматен сок/ 2 с.л. доматено пюре/
1 кубче телешки бульон
дафинов лист
бахар
сол
черен пипер
олио
Месото се измива, нарязва на парченца и леко се запържва в подходящ съд, Долива се малко вода и червеното вино и се оставя на котлона да се дозадуши. Понякога, за по-бързо сварявам предварително месото в херметическа тенджера, след което го прибавям към соса и оставям да поврат малко заедно. Получава се също толкова вкусно.
Когато месото е готово, се прибавят лукът, чесънът и настърганият морков. Задушават се за 1-2 минути, след което се прибавят и доматите. Разбърква се много добре и се доливат малко водичка. Сосът се оставя да къкри на котлона. Подправя се със сол, черен пипер, бахар и дафинов лист и пожелание кубче бульон. Когато използвам домашен доматен сок, който обикновено не е толкова фино смлян като доматеното пюре, го смилам с пасатор, за да се стане по-фин и нежен. По желание, сосът се сгъстява с малко брашно, размито на кашишка със студена вода.
Радост, как ме подсети за тази чудна манджичка. Сигурно с години не съм я правила. Твоята изглежда толкова вкусно! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеИ у дома е любим! Чудесен е станал!
ОтговорИзтриване