Обикновено през този ден от годината сме засипани от рецепти, подходящи за Свети Валентин. Аз обаче, отново реших да спретна нещо за Трифон Зарезан. Ритуалното зарязване на лозичката и поливането рано сутрин с червено вино, определено ме вдъхновяват повече на тема Трифон Зарезан. Днешното предложение е леко, свежо и лесно за приготвяне, без да изисква дълго шетане в кухнята, така че да остане повече време за наслаждаване на двойния празник.
Продукти:
2 пакета бишкоти
ок 600 мл прясно мляко
есенция ром
ок. 10 с.л. пудра захар
крем ванилия без варене на Dr.Oetker
голяма кофичка квасена сметана
сладко от боровинки
1 млечен шоколад
шоко-криспи
1 пак желатин
За портокаловото желе:
400 мл. прясно изцеден сок от портокали
20 г желатин
2 с.л. захар
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2V6dEzLwwP_Z1OBRFsjlv_zobPTjuX2IW0EUkONO17XugOLz0Z2MRWmf0tLqJO23-HamEV0WXr1yZJBw_ixylLftxcRquzdsGY7rWyUQhB7fIUcD31r3fESz1WlKdh9xSwm0mjnlNo5Xb/s1600/%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%84%D0%BE%D0%BD1+5%D0%93.jpg)
Първо се приготвя портокаловото желе, за да може да стегне в хладилника. Може да се приготви и от предходния ден. В купичка се накисва желатина, докато набъбне и на водна баня или в микровълновата фурна за няколко секунди се затопля, за да се разтвори напълно. Портокалите се изцеждат, подслаждат се със захарта, прибавя се желатинът и се разбърква добре. Сокът се изсипва в покрита с найлоново фолио форма за торта или друг подходящ съд. Прибира се в хладилника и се оставя да стегне.
Кремът без варене се разбива с 400 мл студено прясно мляко. В отделен съд, с помощта на миксер се разбива квасената сметана с пудрата захар до пухкав крем. Желатинът се разтваря по описания вече начин. Всичко се смесва и се разбърква добре.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-4zV4IvuBHZutsTaffxFH8O4whgl6ImwqbrkGnw4NvSS_kudsvIF5IQBZrQdjf0NdZkM3X3atKWz01l9pIRpFNayDRZsOoMExDMGlzP2qODgLILfN3b5V4GZN2C2UUMpEI2ToZQp_DklI/s1600/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD1+2%D0%93.jpg)
Изсипва се и останалата част от крема. заглажда се и се прибира отново в хладилника. Тортата се украсява с шоколад и шоко-криспи. Да ви е сладко!
Тортата е прекрасна,но гроздът е съвършен.......Весел празник,Радост!
ОтговорИзтриванеЧестит празник, мила! Тортата е великолепна, прелестна и неустоима! Поздравявам те за нея!:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря момичето! Честит празник и на вас, макар и със закъснение!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта,сочна и креместа,украсена супер оригинално и находчиво,Радост!С пожелание за успешна и много ползотворна нова седмица!
ОтговорИзтриванеТортата изглежда много вкусна, а гроздът е страхотен! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много красива торта, Ради! Сигурна съм и че е много вкусна. Поздравления!
ОтговорИзтриване