Обикновено през този ден от годината сме засипани от рецепти, подходящи за Свети Валентин. Аз обаче, отново реших да спретна нещо за Трифон Зарезан. Ритуалното зарязване на лозичката и поливането рано сутрин с червено вино, определено ме вдъхновяват повече на тема Трифон Зарезан. Днешното предложение е леко, свежо и лесно за приготвяне, без да изисква дълго шетане в кухнята, така че да остане повече време за наслаждаване на двойния празник.
Продукти:
2 пакета бишкоти
ок 600 мл прясно мляко
есенция ром
ок. 10 с.л. пудра захар
крем ванилия без варене на Dr.Oetker
голяма кофичка квасена сметана
сладко от боровинки
1 млечен шоколад
шоко-криспи
1 пак желатин
За портокаловото желе:
400 мл. прясно изцеден сок от портокали
20 г желатин
2 с.л. захар
Първо се приготвя портокаловото желе, за да може да стегне в хладилника. Може да се приготви и от предходния ден. В купичка се накисва желатина, докато набъбне и на водна баня или в микровълновата фурна за няколко секунди се затопля, за да се разтвори напълно. Портокалите се изцеждат, подслаждат се със захарта, прибавя се желатинът и се разбърква добре. Сокът се изсипва в покрита с найлоново фолио форма за торта или друг подходящ съд. Прибира се в хладилника и се оставя да стегне.
Кремът без варене се разбива с 400 мл студено прясно мляко. В отделен съд, с помощта на миксер се разбива квасената сметана с пудрата захар до пухкав крем. Желатинът се разтваря по описания вече начин. Всичко се смесва и се разбърква добре.
200 мл от прясното мляко се подслаждат с лъжица захар. Капват се и няколко капки есенция ром. Бишкотите се потапят леко в млякото и се подреждат плътно на дъното на форма за торта или в поднос. Покриват се с дебел слой от млечно-сметановия крем и формата се прибира в хладилника да стегне. Когато сместа се повтвърди се намазва с 1-2 сл сладко от боровинки. Нарежда се още един пласт потопени в мляко бишкоти и се намазва с крем и сладко от боровинки. Портокаловото желе се отделя от фолиото и внимателно се поставя върху бишкотите.
Изсипва се и останалата част от крема. заглажда се и се прибира отново в хладилника. Тортата се украсява с шоколад и шоко-криспи. Да ви е сладко!
Тортата е прекрасна,но гроздът е съвършен.......Весел празник,Радост!
ОтговорИзтриванеЧестит празник, мила! Тортата е великолепна, прелестна и неустоима! Поздравявам те за нея!:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря момичето! Честит празник и на вас, макар и със закъснение!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта,сочна и креместа,украсена супер оригинално и находчиво,Радост!С пожелание за успешна и много ползотворна нова седмица!
ОтговорИзтриванеТортата изглежда много вкусна, а гроздът е страхотен! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много красива торта, Ради! Сигурна съм и че е много вкусна. Поздравления!
ОтговорИзтриване