25 ноември 2022 г.

Прясно зеле с ориз на фурна

    В сезона на прясното зеле ви давам идея за много вкусна и идеална по време на пости гозба. Много хора подценяват прясното зеле, а то е изключително богато на витамини и фибри.  Благодарение на високото си съдържание на вит. С е мощен антиоксидант, ценен помощник в борбата с вирусите и несъмнено трябва често да присъства на трапезата.



Продукти:
1 бр. прясно зеле
1 стрък праз
2 скилидки чесън
1 морков
2 ч.ч. ориз
шепа сушени чушки
шепа сушени домати
1 ч. л. червен пипер 
черен пипер
сол
щипка лют пипер
80 мл олио


        Зелето се почиства от най-външните листа, изплаква се и се нарязва на парченца. 
  В дълбока тенджера се налива олиото. Не обичам много мазни ястия, но по мое мнение, прясното зеле търпи малко повече мазнина. Празът и чесънът се накълцват на ситно и заедно с настъргания морков, нарязаните домати и чушки се слагат в нея и се задушават за кратко на слаб огън. Добавя се зелето, долива се малко вода, ок. 1 пръст, за да не загори ястието на дъното и се похлупва. Ако съдът не събере цялото количество зеле, останалата част може да се добави малко по-късно, когато зеленчукът започне да сляга. 


    След малко, когато зелето започне да омеква, се поръсва  с червения и черния пипер и се разбърква. По желание може да се сложи и едро смлян лют пипер - става още по-апетитно. Похлупва се отново и се оставя да се задушава, като от време на време се проверява да не остане без течност на дъното и ако е необходимо се долива още малко вода. 
    Когато зелето напълно омекне, се добавя много добре измитият със студена вода ориз, посолява се, разбърква се и се прехвърля в намазнена тавичка. Долива се топла вода, така че да покрие ястието и се запича да готовност в предварително загрята на 200 градуса фурна. 
   Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие!

Няма коментари:

Публикуване на коментар