11 ноември 2022 г.

Катино мезе

    Не ми се разделя със слънчевите и топли есенни дни, но времето рязко захладня и на човек все повече му се иска да се скрие вкъщи на топличко и да се навърта около печката с чаша червено вино, а днешното ми предложение е точно за тези моменти. 



Продукти:
1 кг свинско месо
500 г гъби
2 големи главни стар лук
100 мл червено вино
1/2 лимон
1/2 ч.л. червен пипер
лют пипер /по желание/
сол
черен пипер
олио
пресен магданоз за поръсване


    Месото се измива и нарязва на парченца. На дъното на голям тиган се сипва малко олио, загрява се и се слага в него да се задушава. Разбърква се добре и се похлупва с капак. Силата на котлона се намаля, така че ястието да къкри леко в отделилата се течност, като от време на време се разбърква.
    Лукът се нарязва на полумесеци и  когато месото поомекне, се прибавя към него. Ястието се разбърква и отново се похлупва. Ако тиганът е достатъчно дълбок и позволява, се добавят и почистените и нарязани гъби. В противен случай, се изчаква първо да омекне и лукът. Разбърква се и отново се затваря с капак. 


    След като гъбите също леко поомекнат, се овкусява със сол, червен пипер и черен пипер. По желание може да се поръси и малко лют пипер. Вкъщи обичаме пикантничко и никога не го пропускам. Долива се и червеното вино, разбърква се и се оставя да къкри под капак, докато месото напълно омекне и започне да се "топи" в устата. Периодично се проверява ястието да  не остане напълно без течност и да загори и ако е необходимо се долива по малко водичка, а може и още малко вино . 
     Преди да се свали от котлона, ястието се полива със сока от лимона и се поръсва щедро с накълцания на ситно магданоз. Поднася се топло и задължително в компанията на чаша червено вино.
    Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие!


Няма коментари:

Публикуване на коментар