14 ноември 2019 г.

Пиле с ориз в глинен гювеч

    Това традиционно българско ястие е сред най-обичаните у дома. Докато се въртях около фурната се замислих, че всъщност не познавам човек, който не обича пиле с ориз. Приготвено по този начин обаче - в глинен гювеч, с новия ориз Екстра от линията Natural Choice на Krina, се получи съвършено и уникално вкусно. А самият ориз е прекрасен! С много едри зрънца, поема течността равномерно и бързо, без да се слепва. 





Продукти:

6 долни пилешки бутчета
300 г ориз Екстра /2 ч.ч./
1 голяма глава лук
1 голям морков
сол, олио, черен пипер


   Пилешкото се измива, осолява и поръсва с черен пипер. Естествено може да се използват и цели бутчета, но вкъщи децата обожават долните и затова се спрях на тях.  На дъното на гювеча се налива олио, подрежда се месото, похлупва се с капака и се слага във фурната да се пече на 220 градуса. Когато пилешкото се позапече от едната страна, се обръща и отново се връща във фурната.


   
  Оризът се измива много добре с течаща студена вода и се отцежда. Лукът и морковът се нарязват на ситно.


   Когато месото омекне, се изважда от съда и в него се слагат лукът и морковът. Разбъркват се и се готвят докато леко се запекат. При готвене в глинен гювеч, лукът става по-карамелизиран и придава прекрасен аромат на ястието. Накрая се добавя и оризът, разбърква се добре, за да се покрие равномерно с мазнината и се запича докато си промени цвета и стане "стъклен", като периодично се разбърква.





   Връщат се бутчетата и ястието се овкусява със сол и черен пипер. Доливат се пет чаши гореща вода. Гювечът се похлупва и се връща във фурната, докато оризът поеме течността. За още по-неустоим резултат,  може да замените едната чаша вода с бира. Малко преди да е готово ястието, отворете съда, за да се запече месото отгоре.


  Извадете  гювеча от фурната и отново похлупете за пет-десет минутки, за да не изсъхне оризът, а да се запази сочен и ароматен. 
  Гответе с настроение и усмивка за близките си хора и се насладете на прекрасна традиционна българска гозба, приготвена с превъзходен и вкусен ориз от Krina. Добър апетит!





2 коментара:

  1. Отговори
    1. През годините, след различни опитани марки на пазара, Крина категорично ме спечелиха като клиент с качеството на продуктите си и професионализма си. Затова и повечето рецепти с варива в блога ми са с техни продукти, което си е напълно мой личен избор. В случая, ми дадоха възможност да опитам и приготвя нещо с новия им продукт. Оризът им е наистина превъзходен, опитайте!

      Изтриване