Винаги е време за топла рибена чорба! Лесно се приготвя, а всяка лъжица от нея е изпълнена с неповторим аромат и е истинска наслада за небцето.
Продукти:
600 г риба
1 глава лук
2 скилидки чесън
3 моркова
целина листна
2 картофа
дафинов лист
пресен девисил
черен пипер на зърна
сол
олио
млян черен пипер
лимон
пресен магданоз
За тази ароматна чорба използвах чисто месо от сом заедно с гръбначната кост. Ако рибата е цяла, първо трябва да се почисти. Сварява се за ок. 15 минути с един дафинов лист, няколко зрънца черен пипер и дръжките от целината. След това рибата се изважда с решетъчна лъжица, оставя се да се охлади, обезкостява се и се накъсва на парченца, а бульонът се прецежда.
Зеленчуците се обелват и нарязват. В тенджера с малко олио за кратко се задушават лукът и чесънът. Добавят се морковите и се готвят за още няколко минути. Накрая се слагат картофите и резен лимон, след което зеленчуците се заливат с прецедения бульон. Прибавя се рибата и чорбата се овкусява с млян черен пипер, сол, както и нарязаните на ситно девисил и целината. Ако не разполагате с пресен девисил, разбира се може да използвате и сушен, макар че ароматът няма да е така неустоим. Вари се още ок. 15 минути, докато зеленчуците омекнат пълното.
При сервиране поднесете чорбата с пресен лимонов сок и ситно нарязан магданоз. По желание може да се поръси и с щипка лют пипер. Добър апетит!




Няма коментари:
Публикуване на коментар