14 ноември 2019 г.

Пилешка дроб-сарма

   Един качествен продукти и две прекрасни традиционни български ястия: Пилешка дроб-сарма и любимото на всички  Пиле с ориз. Благодаря на Krina за предоставената възможност да опитам новият им едрозърнест ориз Екстра. Сварява се бързо и равномерно, много вкусен и изключително подходящ за традиционните гозби от българската национална кухня. 





Продукти:

1 кг пилешки дроб
2 ч.ч. ориз Екстра Krina    /ок.280г/ 
3 стр. пресен лук
1 глава стар лук
1 морков
пресен гьозум /може и сушен/
пресен магданоз
черен пипер
сол
олио
3 яйца
1 коф. кисело мляко
1 с.л. брашно

   Дробът се нарязва на парченца, измива се и се отцежда добре от водата. В дълбок тиган се налива олио и дробът се запържва за кратко в него. В това време главата стар лук се обелва и нарязва на ситно, а оризът се измива много добре с течаща студена вода.



   Запърженият дроб се изважда от съда и в него се слагат лукът и оризът. Запържват се като се разбърква периодично, докато оризът промени цвета си и стане като "стъклен". Връща се дробът и се добавят нарязаните на ситно пресен лук, гьозум и магданоз. Ако не разполагате с пресен гьозум, може да използвате и сух. Той също е достатъчно ароматен. Овкусява се със сол и черен пипер. Всичко се разбърква добре и се доливат 2 ч.ч. топла вода. След като оризът поеме течността, ястието се прехвърля в тавичка, залива се с още 2 чаши топла вода и се запича във фурната на 225 градуса. Преди да полеете дроб-сармата със заливката, опитайте и ако е необходимо, сипете още малко вода.



  Яйцата се разбъркват добре с киселото мляко, 1 с.л. брашно и малко сол. Когато водата се поеме от ориза, ястието се залива и се връща във фурната да се дозапече. 
   Гответе с настроение и усмивка за близките си хора и се насладете на прекрасна традиционна българска гозба, приготвена с превъзходен и вкусен ориз от Krina. Добър апетит!



 

3 коментара:

  1. Правя я по абсолютно същия начин, само че добавям и нарязани гъби, който играе ролята на "бял дроб". Аз много я обичам, но мъжа ми не особено, затова рядко правя.

    ОтговорИзтриване