1 ноември 2019 г.

Домашна орехова торта

   Тази тортичка направих по случай рождения ден на голямото ми момиче. Времето беше много ограничено и затова реших да приготвя тази домашна орехова торта. Получи се наистина прекрасно - сочна, лека и с прекрасен вкус на запечени орехи. 


Продукти за блата:
8 яйца
220 г. захар
220 г брашно
1 бакпулвер
щипка сол
100 г. орехи
2 ванилии

Продукти за крема:
1 л прясно мляко
4 яйца
1 пак. пшеничено нишесте
150 г. захар
50 г орехи
1/2 амп. есенция лимон на Д-р Йоткер
2 ванилии

200 мл течна сметана
200 шоколад или кувертюр
орехи за украса




   Орехите се смилат в блендер или се счукват в хаванче и се запичат на котлона в сух тиган.
   За приготвянето на блата първо внимателно се отделят белтъците от жълтъците на яйцата. Белтъците се слагат в чиста, суха и дълбока купа и се разбиват на сняг с щипка сол, а в отделна купа се разбиват жълтъците, захарта и ванилията до побеляване на сместа. Брашното се пресява с бакпулвера и на части, заедно с белтъка, се прибавя към жълтъците - част белтък, част от брашното, като се бърка внимателно с шпатула от долу нагоре. Накрая се прибавят и орехите. Сместа се прехвърля внимателно във форма и се изпича на 180 градуса. Готовият блат се оставя да се охлади върху решетка и се разрязва хоризонтално на три платки. 



   Докато се пече блатът, може да се приготви кремът. Яйцата се разбиват със захарта и нишестето и се прибавят лимоновата есенция и ванилията. Долива се прясното мляко, разбърква се добре и се вари гъст крем. Когато тенджерата се свали от котлона, се добавят орехите. Кремът се оставя да се охлади напълно.
   При сглобяването на тортата блатовете се сиропират със захарен сироп или сок от компот. Аз обикновено използвам сока на компот от праскови, тъй като много ми допада допълнителният аромат, който придава. Редуват се блат и крем, след което тортата се измазва отвън и се прибира в хладилника за няколко часа, а най-добре за една нощ, за да стегне добре. 
   Отстрани тортата се украсява с орехи, а отгоре се залива с шоколадов ганаш. За приготвянето му, сметаната се загрява /без да завира/, отдръпва се от котлона и в нея се разтопява шоколадът. Оставя се да се охлади, след което се залива тортата и отново се прибира в хладилника. Да ви е сладко!


1 коментар:

  1. Какво по-вкусно от орехи и шоколад? Здрава и усмихната да е девойката!

    ОтговорИзтриване