28 октомври 2019 г.

Крем-супа от карфиол

   Прекрасна крем-супичка с есенни аромати. За какво друго да си мечтае човек по това време на годината.



Продукти:
1 малка глава карфиол
1/2 стр. праз
3 скилидки чесън
2 малки картофа
50 грама масло
1 чаша прясно мляко
олио
сол
пипер меланж
билкови крутони

   
   Празът и чесънът се нарязват на ситно. В тенджера се налива малко олио, прибавя се маслото и се слага на котлона на ниска степен да се загрее, докато се разтопи маслото. Изсипват се нарязаните зеленчуци, разбъркват се и се оставят да се задушават. В това време се обелват картофите, измиват се добре и също се нарязват на парченца. Прибавят се в тенджерата към другите зеленчуци. Карфиолът,  накъсан на розички,  се добавя последено, след като поомекнат картофите. Предпочитам той да се готви по-кратко, за да се запази повече прекрасният му аромат.
   След като карфиолът се задуши леко, се долива топла вода, колкото да покрие зеленчуците и супата се оставя да ври на тих огън.
   Когато зеленчуците омекнат,  част от течността се отцежда и се пасират добре. Добавя се прясното мляко, сол и пипер меланж.  Разбърква се и ако е необходимо се добавя още от зеленчуковия бульон до достигане на желаната гъстота. Както всички крем-супи най-добре е да се поднесе с крутони или препечена филийка хляб. На нас любими са ни билковите крутончета запечени с малко зехтин, риган, мащерка и пипер. Бързо, лесно и ароматно! Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар