20 април 2020 г.

Копривена каша с гъби

   Едва ли има някой, който да не знае колко полезна е копривата и докато все още се намират нежни и свежи стръкчета, ви предлагам да опитате това семпло и прекрасно пролетно ястие.


Продукти:
1 голяма купа коприва
1 скилидка чесън
4 стръка пресен лук
500 г гъби
1 морков
3 с.л. брашно
масло
лимонов сок
черен пипер
магданоз



   Винаги, когато приготвям ястие с коприва, използвам само малките връхчета. По-бавно се бере, но са много по-нежни. 
    Копривата се измива и се запарва за кратко с гореща вода. Гъбите се нарязват на парченца и се задушават с малко масло в дълбок тиган или тенджерка. Когато поомекнат, се прибавят настърган на ситно ренде морков, пресована скилидка чесън и нарязаните на ситно пресен лук и коприва. Всичко се разбърква и се задушава още няколко минути.


   Зеленчуците се прехвърлят в отделен съд и на дъното на тигана се сипва малко олио. Прибавя се брашното, разбърква се и се запържва до златисто. Зеленчуквата смес се връща обратно и при непрекъснато разбъркване са доливат две-три чаши топла вода. Ястието се овкусява със сол, черен пипер и малко лимонов сок и се оставя да поври до сгъстяване. Накрая може да се наръси с наситнен пресен магданоз. Бързо, лесно и вкусно!
   Гответе с настроение и усмивка за близките си хора и се насладете на прекрасно домашно ястие! Добър апетит! 
 

5 коментара:

  1. Прекрасна рецепта, ще я приготвя.Сезон богат на коприва и гъби е сега.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ели! Със сигурност ще ти допадне. Прегръдки от мен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за рецептата, направи и даже споделих в блога си, чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  4. Направих я, и ми хареса, благодаря!

    ОтговорИзтриване