28 февруари 2020 г.

Свински котлети със сушени домати, каперси и сок от нар

   Това ястие е истинска наслада за сетивата! Маринованите свински котлетчета  се топят в устата, а ароматът и вкусът, които придават резенето, сушените домати, сосчето с нар и каперсите, ги правят неустоими.



Продукти:
4 бр свински котлети
1 нар
2 ч.л. соев сос
сол
пипер меланж
каперси
шепа сушени домати
счукано резене

Продукти за соса от нар:
1 нар
1 с.л. зехтин
1 с.л. соев сос
1 с.л. балсамико
1 с.л. кафява захар/мед

   

   Котлетите се начукват много добре и се поръсват със сол и пипер меланж. Доматите се накисват в малко топла вода за няколко минути, отцеждат се и са нарязват на парченца. Семенцата от нара се намачкват, сокът се прецежда през цедка или тензух и се смесва със соевия сос. Месото се поставя в подходящ съд, поръсва се с нарязаните домати и резенето и се залива със маринатата. Прибира се в хладилника за няколко часа, за да поеме добре от ароматите.



  Котлетите се прехвърлят в намазнена тавичка заедно с маринатата и се поръсват с каперси. Добавя се чаша бира или вода, покриват се плътно с фолио и се слагат да се пекат във фурната на 180-200 градуса. За да не загори ястието, периодично се проверява, дали не е останало без течност. Когато месото омекне, фолиото се отстранява и се дозапича. 
  Докато котлетите се пекат, се приготвя сосчето. Сокът от нара се изтисква, смесва се с останалите съставки и се вари, докато се посгъсти. Количествата на продуктите, които съм посочила са съвсем ориентировъчни. Ако не обичате по-кисело, намалете балсамовия оцет и увеличете количеството на захарта. Регулирайте го изцяло по Ваш вкус. 
    Готовите котлети се поднасят с прясна салати и полети със сосчето. 
  Гответе с настроение и усмивка за близките си хора и се насладете на прекрасно домашно ястие! Добър апетит!




1 коментар: