21 ноември 2022 г.

Пухкави палачинки с тиква и канела

    Днешните прекрасни пухкави палачинки с тиква и канела пренасят в дома вкуса, аромата и цветовете на есента. Не пропускайте да ги опитате!  



Продукти:
300 мл прясно мляко
2 яйца
200 г брашно
200 г варена тиква
1 бакпулвер
1/2 к.л. ванилия /течна/
1-2 к.л. канела
щипка сол 


    Яйцата се разбиват с миксер, добавят се прясното мляко, ванилията, канелата и щипка сол. Сварената предварително тиква се пасира и се прибавя се към сместа, след което се добавят и брашното с бакпулвера. Разбърква се добре до хомогенна, гладка смес. Трябва да стане малко по-гъста от обикновеното палачинково тесто. По желание може да се добави и малко захар, но аз предпочитам сладостта да дойде изцяло от сладкото или меда, с които се поднесат.


    С черпак се загребва от сместа /ок 60-70 мл./ и се изсипва в центъра на добре загрят и намаслен тиган. С леко разклащане тестото се разстила на палачинка с диаметър ок. 10-15 см. Изпичат се на слаб котлон, за да не останат сурови отвътре. Когато палачинката се изпече от едната страна, се обръща с помощта на шпатулка.
    При мен се получиха 12 бр. с диаметър ок 12-13 см. На нас най-много ни се усладиха поднесени с мед.
    Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие. Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар