Покрай празничните трапези все не оставаше ред за това прекрасно българско ястие, но след малко отдъхване от тежките софри му се насладихме с удоволствие и си облизахме пръстите. Опитайте и вие! 😋
Продукти:
800 г кайма
2 глави стар лук
1 к.ч. ориз
3 скилидки чесън
3 моркова
4 печени чушки
ок. 1.2 кг картофи
300 мл млени домати
3 стръка магданоз
щипка кимион
бахар
дафинов лист
брашно за овалване
сол
черен пипер
Каймата се омесва добре с нарязаните на ситно глава лук и магданоз, 1 к.ч. добре измит ориз, сол, черен пипер и щипка кимион. С мокри ръце се оформят малки кюфтенца ок. 3- 4 см, които се овалват в брашно. От количеството кайма в рецептата са получават ок. 30 кюфтенца.
В тенджерка се налива ок 1.5 л вода, прибавят се дръжките от магданоза, по 2-3 зрънца бахар и черен пипер и един дафинов лист. Още по-ароматно става ястието, ако се овкуси бульона и с малко целина. Когато водата заври, се пускат кюфтенцата и се оставят да къкрят.
В това време морковите и картофите се обелват и нарязват на кубченца. Чесънът и останалият лук се наситняват и се слагат да се задушават за няколко минути в тенджерка с малко олио на дъното. Нарязват се на парченца и чушките и се прибавят заедно с останалите зеленчуци. Доливат се доматите и се разбърква.
Бульонът с кюфтенцата се сваля от котлона. С решетъчна лъжица се отделят дафиновият лист и магданозът, след което всичко се добавя към зеленчуците. Ястието се овкусява със сол и черен пипер и се оставя да къкри на слаб огън до готовност. При поднасяне може да се поръси с пресен магданоз. Добър апетит!
Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие!
Няма коментари:
Публикуване на коментар