25 май 2014 г.

Киш със спанак и пресен лук

    В градината има още малко пресен спанак и реших да разнообразя менюто с този киш. За разликата от повечето кишове обаче, реших да го направя и малко по-здравословен, като замених течната сметана с кисело мляко.
























Продукти:

за тестото
125 г масло
250 г брашно
1 яйце
щипка сол

за плънката
250 г спанак
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
100 г сирене
сол
50 г маслини без костилка
черен пипер
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко

50 г кашкавал





       За приготвянето на тестото, маслото трябва да е много студено. Веднага след изваждането му от хладилника се разбива в блендер, като бързичко се добавя пресятото брашно с щипка сол. Когато тестото стане на трохи, се изважда от блендера и се доомесва леко с ръце. Не е необходимо дълго месене. След като е готово, тестото се овива с домакинско фолио и се оставя да престои ок. 30-40 мин. в хладилника. 
     В това време се приготвя плънката. Спанакът се измива и запарва за няколко секунди с вряла вода, отцежда се добре и се нарязва на малки ивички. Лукът, чесънът и маслините също се нарязват на ситно. Яйцата се разбъркват си киселото мляко и към тях се добавят зеленчуците, натрошеното сирене и подправките. 
      Тестото се изважда от хладилника и още докато е студено се разточва на тънка кора. Може да се разточи и между два пласта домакинско фолио. Така прехвърлянето във формата става по-лесно. Покрива се дъното на подготвената форма с тесто, като се подгъва, така че да покрие и част от стените, за да се оформи ръбче. Надупчва се с вилица и се изпича в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до зачервяване. Щом тестото се позачерви в него се изсипва сместа и отново се връща във фурната да се доизпече. В края на печенето се поръсва с настъргания кашкавал. По принцип кишът може да се сервира и топъл и студен, но този вариант на мен определено ми хареса повече топъл. Добър апетит!
         






Няма коментари:

Публикуване на коментар