Печеният джолан започва да ми става любим в последно време. Необходимо му е повечко време, за да се задуши добре и приготвям тази рецепта само през почивните дни. Не изисква обаче голяма подготовка и така остава повечко време за други неща :) .
Продукти:
800-900 г джолан без кост
1 голяма глава стар лук
2-3 моркова
ок. 1 кг. картофи
100 мл бяло вино
200 мл. бира
сол, олио, черен пипер, бахар, дафинов лист
Месото се измива, подсушава и нарязва на парчета, след което се овкусява със сол и черен пипер. Дъното на тавичката се намазва с малко олио и парчетата се нареждат в нея. Лукът се обелва и нарязва на шайбички и се прибавя към месото. Поставят се няколко зрънца бахар и 3-4 листенца дафинов лист. Приготвяла съм ястието и с клонче пресен розмарин и също е получава много ароматно. Залива се с виното и бирата и се покрива плътно с фолио. Задушава се във фурната на 200-220 градуса. Когато месото поомекне се добавят картофите, долива се вода и се дозапича, като може отново да се покрие с фолиото.
Много апетитна порция, Радост!
ОтговорИзтриванеЗадушения джолан с картофи и у нас е любимо ястие :)
Поздрави и хубава нова седмица на теб!
Чудесен просто!
ОтговорИзтриванеРазкошен е! Наистина печен е много вкусен, но изисква повече време, което го превръща в едно от изкушаващите и специални ястия. Страхотна рецепта! Поздрави!
ОтговорИзтриванеОххх и аз обичам,даже обожавам джоланчетата.......такава неустоима коричка хваща при печенето,че не знам кой би могъл да устои на изкушението?!
ОтговорИзтриванеПрекрасно е при теб,Радост...,поздравления!