10 май 2014 г.

Кюфтенца по цариградски

     Много харесвам тези кюфтенца и ги приготвям, когато разполагам с повече време за пържене. А и на децата са им по-интересни и пада голямо ядене:)



Продукти:

500 г кайма смес
1 яйце
1 филия хляб
1 глава стар лук
4-5 стръка пресен магданоз
кимион, сол, черен пипер
6-7 картофа
1 ч.ч. прясно мляко
бучка масло
1 зеленчуков бульон

    Филийката хляб се накисва в купичка вода, за да омекне. В отделна купа се омесва каймата за кюфтенцата, като се добавят яйцето, отцедената и намачкана филия, накълцаният на ситно лук и наситненият магданоз. Овкусява се със сол, черен пипер и кимион. С помощта на супена лъжица /ок. 1/2 от нея/ се оформят малки кюфтенца, които се изпържват в силно нагорещено олио. 
    Картофите се обелват, измиват, нарязват на малки кубчета и се сваряват. Когато са готови, се отцеждат и се намачкват, като се прибавя прясното мляко, сол и маслото. По желание може да се прибави и един зеленчуков бульон. Много често предпочитам да не го използвам, за да се усеща повече аромата на масло.
       
     Кюфтенцата се поднасят върху канапе от картофеното пюре.

3 коментара:

  1. Много апетитно и пролетно си ги поднесла тези кюфтенца, Радост! :)
    Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичах да си взимам такива кюфтенца в заведенията край моята работа, а никога не съм се замисляла как се правят, още по-малко съм ги правила... Вдъхновяваш ме да ги сготвя някой път :)
    Снимките на тревичката носят усещане за вкусен весел пикник! :)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване