13 юни 2022 г.

Сок от череши

    В разгара на черешите давам идея за приготвяне на домашен прекрасен и ароматен сок, на който да се наслаждавате в летните жеги или през зимата. Чудесен е - само с естествени аромати, без оцветители и куп химически добавки! 

Продукти:
2 кг череши
2 л вода
1 кг захар
1/2 пак. лимонтузу



    Черешите се измиват много добре и се почистват от дръжките и костилките. Слагат се в подходяща тенджера, доливат се два литра вода и се варят 30-40 минути, докато омекнат и си пуснат сока. Когато са готови, се прецеждат възможно най-добре и отделеният сок се разбърква със захарта. При мен се получиха два литра и към тях добавих 1кг захар. 
    Тенджерата се връща на котлона и сокът се вари до желаната гъстота. Малко преди да е готов, се добавя и лимонтузуто. Разбърква се и се вари още малко.  Аз предпочитам да е малко по-гъст и при сервиране да се разрежда на вкус с вода, за да може да се използва и за топинг на сладоледи и кремчета, но ако планирате да го консумирате само като сок, си  го оставете по-рядко. 
     Готовият горещ сок се налива в шишенца и се затваря веднага. Така не е необходимо допълнително да се стерилизира. Да ви е сладко! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар