Обожавам лозови сармички и постни, и с кайма като тези уникално вкусни Лозови сармички в глинен гювеч. Винаги си подбирам от най-младите светлозелени листенца, които изобщо не са жилави. По-малки са от другите и отнемат повече време за свиване, но са много вкусни и се топят в устата. А днешното предложение е за постни лозови сармички с гъби.
Продукти
4 стръка пресен лук
2 моркова
2 ч.ч. ориз
500 г гъби
лозови листа
4-5 стръка пресен гьозум
сол
черен пипер
олио
Гъбите се почистват и нарязват на кубченца. Задушават се с малко олио, докато омекнат и се прехвърлят се в купа. Оризът се измива много добре със студена вода. В същия тиган отново се налива малко олио и оризът се запържва, докато си промени цвета. Прибавят се нарязаните на ситно моркови и пресният лук. Задушават се за кратко, след което се добавят и гъбите. Поръсва се със сол, черен пипер и накълцания гьозум. Ако нямате пресен, естествено може да се изполва и сух, но аз предпочитам при възможност подправките да са пресни. Ароматът е друг. Всичко се разбърква и се доливат 3 чаши вода.
Плънката се готви на средна степен на котлона, докато оризът поеме течността, като от време на време се разбърква.
Лозовите листа се измиват много добре, особено ако не са от ваши насаждение, които знаете как са третирани. В тенджерка се кипва вода и листата са пускат в нея за кратко, за да омекнат. Ако листата са млади и нежни са им нужни само няколко секунди. Отцеждат се с решетъчна лъжица и след като се поохладят, се свиват сармички, като се гребва с малка лъжичка от плънката, поставя се на листото и се завива стегнато. От това количество продукти се получават около стотина малки колкото хапки сармички .
Лозовите листа се измиват много добре, особено ако не са от ваши насаждение, които знаете как са третирани. В тенджерка се кипва вода и листата са пускат в нея за кратко, за да омекнат. Ако листата са млади и нежни са им нужни само няколко секунди. Отцеждат се с решетъчна лъжица и след като се поохладят, се свиват сармички, като се гребва с малка лъжичка от плънката, поставя се на листото и се завива стегнато. От това количество продукти се получават около стотина малки колкото хапки сармички .
Готовите сармички се потреждат в тенжерка с малко олио на дъното. Най-отгоре се поставя чиния, която да ги притиска, за да не се разпаднат при готвенето. Долива се вода, колкото да ги покрие и се варят до готовност на слаб огън. Поднасят се с кисело мляко.
Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на вкусно домашно приготвено ястие! Добър апетит!
Липови сармички:
Сармички с манголд:
Сарми с лапад:
Прекрасни са.И аз много обичам сармички.С различни листа ги правя.Стават страхотни.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнато лято !
Благодаря ти много, Ели! Прегръдки и прекрасно лято и на теб!
ИзтриванеИ аз ги обичам! Но ги предпочитам с листа от цвекло.
ОтговорИзтриванеОоо, да! И с цвекло са прекрасни, Веси!
Изтриване