1 юни 2022 г.

Зелник със спанак и лапад

 За този зелник предупреждавам, че не е за хора на диета 😅 Да си оближеш пръстите! Може да си го приготвите със всякакви зелении - лапад, спанак, манголд...При мен днес е комбинация от спанак и лапад.


   
Продукти за плънката:
300 г спанак
300 г лапад
3-4 стръка пресен лук
2 яйца
200 г сирене
олио
сол, черен пипер
Продукти за тестото:
500 г брашно за баница
250 мл вода
1 с.л. олио
1 ч.л. сол




    Приготвянето на зелника започвам с омесването тестото, а времето за "почивка" на готовото тесто използвам за подготовка на плънката. Брашното се пресява и заедно с водата, олиото и солта се омесва гладко тесто. Разделя се на четири парченца- едно по-голямо и три по-малки. Оформят се на топчета, които се нареждат на набрашнена повърхност, покриват се добре, за да не пресъхнат и се оставят за 10-15 минути. 
   Листата се почиства от дръжките, а на лапада с тънко ножче се отстранява и по-грубата средна жилка. Измиват се и се нарязват на парченца. Лукът се накълцва на ситно. На дъното на дълбок тиган се налива малко олио и в него за кратко се задушава пресният лук, след което се добавят и зелениите. Овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се и се готви още малко, колкото да омекнат спанакът и лападът, след което съдът се сваля от котлона.
    Единият жълтък се отделя за намазване на зелника, а белтъкът и другото яйце се разбиват леко с вилица. Прибавят се към сместа. Добавя се и натрошеното сирене и всичко се разбърква. Плънката се оставя да се охлади.



    По-голямото парче тесто се разточва на тънка кора върху набрашнена повърхност. Размерът и трябва да се бъде по-голям от тавата, така че да покрие и страните и да може да се запретне над ръба. Тавата се намазва с масло, поставя се кората и отгоре се разпределя една трета от плънката. Разточва се следващо парченце тесто, като този път големината му трябва да е колкото тавичката и се прехвърля в съда. Отново се покрива с плънка  т.н. Когато се  постави последната кора, краищата на най-долната се обръщат върху нея, така че да се захлупи. Оформя се ръбчето и се намазва с разбития с малко вода жълтък. С върха на остро ножче или с вилица се правят няколко дупчици на повърхността, за да може се изпарява течността по време на печенето.
    Зелникът се изпича на 180-200 градуса в предварително загрята фурна. Може да се поднесе с кисело мляко или айрянче. 
    Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно и вкусно домашно приготвено ястие! Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар