Днешното ми предложение са малки кюфтенца в бял сос с добавена в него заквасена сметана, която му придава много нежност и богат неустоим вкус-истинска наслада за небцето!
Продукти:
750 г кайма смес
1/2 к.ч. ориз
1 глава лук
1 малък морков
черен пипер
сол
1/2 филия хляб
1 яйце
4 стръка магданоз
стрък целина
За соса:
5 с.л. брашно
5 с.л. олио
1 л прясно мляко
1 малка кофичка заквасена сметана
сол
черен пипер
Хлябът се накисва в малко вода докато омекне, след което леко се отцежда, размачква и се добавя към каймата. Прибавят се и нарязаната на много ситно половин глава лук, измитият ориз, наситнен магданоз и едно яйце. Овкусява се със сол и черен пипер и се омесва добре. Още по-разкошни стават кюфтенцата, ако в каймата се добави и малко настърган морков.
Морковчето, останалата част от лука, целината и стрък магданоз се слагат да поврят малко в тенджера с вода. Гребва се с лъжичка от каймата и се оформят малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се пускат във врящия бульон. Готвят се, докато каймата се свари добре.
Това време може да се използва, за да се приготви сосът. На дъното на тенджерка или касерола се смесват брашното и олиото и се запържват, докато брашното леко промени цвета си. Съдът се сваля от котлона и при непрекъснато енергично разбъркване се добавя прясното мляко и част от бульона, в който са се варили кюфтенцата. Овкусява се със сол и черен пипер и се връща на котлона. Вари се до желаната от вас гъстота. Аз предпочитам да не е много гъст, за да станат по-сочни кюфтенцата. Сметана се разбива добре с малко от бульона и се прибавя към соса. Добавят се и кюфтенцата и всичко се разбърква. Поднася се с нарязан на ситно магданоз.
Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно и вкусно домашно приготвено ястие! Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар