Не мога да не споделя рецептата за тази много вкусна и по-различна домашна паста. Нямах търпение да приготвя нещо с младата свежа коприва през този сезон, а децата настояваха за спагети и така ми хрумна идеята за домашна паста с коприва.
Продукти:
100 г коприва
2 яйца
350 гр. брашно
1 ч.л. сол
200 мл течна сметана
150 г варено-пушено филе или бекон
зехтин
За приготвянето на пастата за предпочитане е да се използва брашно от твърда пшеница, но много пъти съм правила и с обикновено и също става чудесно. Вкусът на прясно приготвената паста е несравним със сушената от пакетите в магазина. За тази рецепта използвах смес от равни части обикновено брашно, брашно от твърда пшеница и семолина.
Копривата се измива добре и се сварява за няколко минути, за да омекне, след което се отцежда, изплаква се със студена вода и се пасира. В дълбока купа или тавичка се сипва брашното, смесва се със солта и се прави кладенче, в което се добавят яйцата и копривеното пюре. Омесва се гладко тесто и с помощта на машинка за паста се правят талиатели. Оставят се малко да попресъхнат.
В това време филето се нарязва на парченца и се запържва леко в малко зехтин. Добавя се сметаната и се разбърква добре. Талиателите се сваряват до готовност в подсолена вода, след което се отцеждат и се добавя сметановата заливка. Разбъркват се и се поднасят топли, най-добре в компанията на чаша вино☺
Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно и вкусно домашно приготвено ястие! Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар