14 април 2022 г.

Заек с печени чушки и моркови в глинен гювеч

    Голяма слабост ми е глинения гювеч. Каквато и гозба да приготвиш в него става уникално вкусна! По принцип заешкото месо е по-сухо, но по тази рецепта, печено на по-ниска температура в гърнето, става направо"мозък". Заедно с  рецептата с балучка  са ми любими за заешко. 


Продукти:

1 бр. охладен заек
3 големи глави лук
14 бр печени чушки
5 големи моркова
1 ч.ч. бира
300 мл доматен сок/смлени домати
сол
олио
черен пипер
червен пипер


    Месото си измива и натрива със сол, черен пипер и малко червен пипер. Поставя се в глинен гювеч с олио на дъното и се налива чаша бира или вода. Съдът се захлупва и се поставя да се пече във фурната на 180 градуса, без да е загрята предварително. От време на време се проверява месото да не остане без никаква течност. 



   Всички зеленчуци се нарязват на не много малки парченца. Когато заешкото започне за омеква, се обръща и се прибавят посолените зеленчуци. Изсипват се и смлените домати и ако е необходимо се долива още малко вода, но не повече от нивото на зеленчуците. Гърнето се връща във фурната и се пече до готовност. На мен ми отне около два часа и половина общо, но хубавото е, че в това време не е нужно да стоите до печката, а спокойно можете да се занимавате с нещо друго. Резултатът беше божествено вкусен! Не се колебайте да опитате!
    Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно и вкусно домашно приготвено ястие! Добър апетит!


   

Няма коментари:

Публикуване на коментар