12 юли 2018 г.

Заек с балучка и домати на фурна


   Невероятно е как човек с толкова малко продукти може да се наслади на толкова вкусно ястие. Въпреки, че заешкото месо е по-сухо,  приготвено по този начин става много сочно и се топи в устата. Рецептата не е удачна за бърза вечеря след работа, тъй като изисква повече време за готвене, но е перфектна за да се поглезите през почивните дни.

   

Продукти:
ок. 1,4 кг заешко месо
500 г балучка или арпаджик
2 скилидки чесън
3 моркова 
2 буркана белени домати
масло, олио
сол, черен пипер, червен пипер


Приготвяне:
   Парче морков и скилидките чесън 

се нарязват на ситно. Месото се измива, подсушава и шпикова с морков, чесън и масло. За тази цел с помощта на остро и тънко ножче се правят малки прорезчета в месото, които се пълнят с наситнените зеленчуци и малки парченца масло. Осолява се със сол и се поръсва с черен пипер. На дъното на глинен гювеч или друг подходящ съд се налива малко олио. Разпределя се месото и се долива малко вода или бира. Съдът се похлупва и се слага във фурната да се пече на 180 градуса. На няколко пъти месото се обръща и при необходимост се долива още малко течност.
 Балучката се почиства от люспите и се измива, а морковите се обелват и се нарязват на парченца. Ястието може да се приготви с арпаджик или стар лук, но беленето на арпаджика е за хора с по-здрави нерви 😁 Балучката мисля, че е идеална за случая. 
   На дъното на тиган се сипва малко олио и лукът се задушава до зачервяване. Добавят се морковите, разбърква се, задушава се още малко, след което се изсипват и нарязаните на парченца белени домати. Овкусява се със сол, черен пипер и една-две чаени лъжички червен пипер и се оставя да покъкри още малко на тих огън.

   Когато месото започне да омеква, в гювеча се прибавя и лукът с доматите. Съдът се похлупва и се поставя отново във фурната  да се пече на 200-220 градуса, докато месото омекне напълно. Ако е необходимо може да се добавя по малко вода, за да не загори. Резултатът е "да си оближеш пръстите"! Добър апетит! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар