4 юли 2018 г.

Ризото с гъби и сушени домати

   Времето започна да става горещо и тежките месни ястия не са за предпочитане. Затова от мен днес едно леко, ароматно и приятно предложение, на което да се насладите през дългите летни вечери, заедно с чаша студено бяло вино.




Продукти:
2 ч.ч. ориз
1 голяма глава лук
2 моркова
500 г пресни печурки
5 сушени домата
2-3 сушени червени чушки
сол, черен пипер, олио
пресен магданоз
1 ч.ч. бяло вино



   За приготвянето на ястието най-добре е да се използват сушени домати в зехтин, но ако не разполагате с такива, могат да се използват и чисти, които да се рехидратират за десетина минути в топла вода. 

   Обелете стария лук и морковите и ги нарежете на парченца. Оризът измийте много добре със студена вода и отцедете. За да не се слепи по-нататък при готвенето, трябва водата при миенето да се избистри. 
   На дъното на дълбок тиган сипете малко олио и запържете ориза, докато стане "стъклен". В това време можете да приготвите останалите продукти. Гъбите се почистват и нарязват на парченца. Доматите също се наситняват. Сухата чушка аз направо начупвам в ястието, докато се готви.
  Когато оризът се запържи, прибавете морковите и лука. Задушете за малко, след което добавете и гъбите, доматите и начупените на парченца сухи чушки. Разбъркайте и оставете отново да се задушава. Овкусете със сол и черен пипер. Долейте чаша топла вода и бялото вино. От време на време разбърквайте внимателно и когато течността се поеме от ориза, долейте още вода и така, докато общото количество течност достигне шест чаши. Поднесете ястието топло и наръсено с наситнен пресен магданоз или риган. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар