31 юли 2018 г.

Редена мусака с тиквички и ориз

   Още едно семпло, леко и много, много вкусно лятно ястие с тиквички и ориз....



Продукти:
ок 1 кг тиквички
1 голяма глава лук

2.5 чаши ориз
2 големи моркова
2 чушки
2 домата
1 скилидка чесън
пресен магданоз
сол, черен пипер
3 яйца
1 коф. кисело мляко


   Оризът се измива много добре, докато водата се избистри. На дъното на дълбок тиган или тенджерка се сипва малко олио, в което се задушава за минутка нарязаният на парченца стар лук. Изсипва се оризът и се запържва, докато стане "прозрачен". Овкусява се със сол и черен пипер и се долива чаша и половина вода. Оставя се да къкри, докато течността се поеме от ориза, след което се оттегля от котлона.

   В това време се подготвят останалите зеленчуци. Тиквичките и морковите си обелват и заедно с чушките и доматите се нарязват на парченца. На дъното на подходящ съд се налива малко олио и в него се задушават за кратко наситненият чесън и  морковите. Може да се използва и съдът от подготовката на ориза. Добавят се чушките и тиквичките и отново се задушава за кратко, като от време на време се разбърква. Най-накрая си прибавят доматите и се готвят, докато водата от зеленчуците се поизпари.

   Дъното на тавичката се намазва с малко олио. Разпределя се на равен пласт половината от ориза. Върху него се разстилат зеленчуците и най-отгоре останалият ориз. Доливат се още 5 чаши топла вода и ястието се слага да се пече във фурната на 225 градуса, докато оризът поеме водата. 
   В купичка се разбиват яйцата, заедно с киселото мляко и мусаката се залива. Отгоре могат да се наредят и нарязани на колелца домати. Тавичката се връща във фурната и ястието се дозапича. Поднася се поръсено с пресен магданоз и лъжичка кисело мляко. Добър апетит!


4 коментара:

  1. Чудесна лятна мусака с тиквички.Вкусно и красиво.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Ели! Поздрави и на теб и хубаво лято!

      Изтриване
  2. Направих я за вечеря. Изглежда вкусно. Не сме я пробвали, защото чакаме да се прибере работника от жътва. Благодаря за рецептата! Спокойна вечер.

    ОтговорИзтриване