15 март 2024 г.

Пролетна супа със спанак и манголд

     При нас пролетта настъпва с пълна сила и естествено на всеки му се иска да хапне вече нещо свежо и зелено като тази прекрасна и много вкусна супичка със спанак и манголд. 

 
Продукти:
300 г микс спанак и манголд 
3 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
1 морков
1/2 к.ч. ориз
фиде
1 яйце
2 с.л. кисело мляко
сол
черен пипер
олио


    Стръкчетата пресен лук се почистват, измиват и нарязват на парченца. Скилидките чесън се пресоват, а обеленият морков се настъргва на ренде или се нарязва на ситно. Всичко се изсипва в тенджерка с малко олио и се задушава за кратко. Прибавят се почистените от дръжките, измити и нарязани на парченца спанак и манголд. В случай, че не разполагате с манголд, разбира се може да направите супичката и само със спанак, но горещо препоръчвам да опитате и този вариант. От съвсем непознат до преди години за мен зеленчук, сега манголдът е на голяма почит у дома. Освен за супи го използвам и за яхнии, сарми, зелници и какво ли още не. 


    Всички зеленчуци се рабъркват и се долива топла вода. Когато ястието заври, се прибавят и добре измитият със студена вода ориз и шепа фиде. Овкусява се със сол и черен пипер и се вари до готовност. Накрая супата се застройва с яйце и кисело мляко. За целта яйцето се разбива добре с киселото мляко в дълбока купа. Постепенно на малки порции и при непрекъсато бъркане се прибавя от течността на топлата супа, след което се връща обратно в тенджерата. Може да се поднесе с резенче лимон и кисело мляко.
    Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Добър апетит! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар