11 март 2024 г.

Фрикасе с пуешко и гъби


    Откакто опитах фрикасе с пуешко, почти не съм го приготвяла с пилешко месо. Този вариант определено ми допада повече. Не се колебайте да го пробвате и вие! 


Продукти:
1 малка глава лук  
1 морков
300 г гъби
1 пуешко бутче
1 скилидка чесън
масло
сол
олио
черен пипер
чубрица
ок. 7 с.л. брашно



    Пуешкото бутче се изимва и се слагат в студена вода да се свари. Пяната, която се образува на повърхността, се отстранява. В това време се подготвят зеленчуците. Когато приготвям фрикасе, настъргвам лука и моркова на ситно ренде, а гъбите нарязвам на парченца. В тенжерка се загрява малко олио и лукът и пресованият чесън се задушават в него за кратко. Прибавят се морковите, разбърква се и се задушава още малко. Може да се добави и парченце масло за аромат. Добавят се гъбите и когато и те поомекнат, се налива от прекрасния бульон, които се е получил при варенето на месото. Бутчето се обезкостява и също се прибавя към ястието. Много приятен аромат се получава, ако се наръси и малко ронена чубрица. 


   В купичка се размива брашното с малко студена вода. Постепенно се долива от бульона, като се разбива добре с тел или вилица, след което се изсипва постепенно в тенджерата при непрекъснато разбъркване. Ястието се овкусява със сол и черен пипер и се оставя още малко да поври, докато се сгъсти. Ако е необходимо, може да се добави още малко брашно или вода според гъстотата, която желаете. Имайте предвид обаче, че когато изстине, фрикасето се сгъстява още. 
    Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Добър апетит!  

Няма коментари:

Публикуване на коментар