22 март 2024 г.

Рулца с песто

   Мекички като памук и невероятно ароматни! Опитайте ги непременно!  




Продукти:
500 г брашно
250 мл вода
3 с.л. кисело мляко
170 г сирене
1 с.л. олио
1 /2 ч.л сол
1 /2 ч.л  захар
1/4 кубче прясна мая
2-3 с.л. песто
кашкавал за наръсване
сусам
чоролто
1 жълтък
масло

    Маята се разтваря с малко от водата. Добавят се захарта и лъжица от брашното. Купичката се оставя на топло, докато се активира маята и шупне. 
   Брашното се пресява и по средата се прави "кладенче", в което се добавят останалото количество вода, киселото мляко, солта, супена лъжица олио и маята. Омесва се меко и гладко тесто, което се покрива с фолио и кърпа и се оставя на топло.  

   Когато тестото втаса, се прехвърля върху намаслен плот и се разстила на продълговата кора. Намазва се обилно с песто, наръсва се с натрошеното сирене и се завива на руло. 
    Нарязва се с остър нож на 10 парчета. Всяко от тях се обръща вертикално /като пънче/ и леко се сплесква с ръце, така че да се оформи плоска питка. Жълтъкът се разбива с малко пресно мляко или вода и с него се намазват рулцата. Поръсват се със сусам, чоролто и настърган кашкавал и се оставят отново да втасат.



   Рулцата се изпичат до зачервяване в предварително загрята на 180 градуса фурна за ок. 30 минути, а ароматът, който се понася из цялата къща, кара всички да поглеждат нетърпеливо през стъклото на печката. 
   Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Добър апетит! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар