26 юни 2018 г.

Мариновани свински късчета с пълнозърнест ориз Басмати

    Винаги много се забавлявам в онези моменти, когато щом започва да готвя и вкъщи се усеща някакво особено раздвижване. Понесе ли се по-различен и апетитен аромат и от вратата започват да надничат малки, големи и още по-големи главички, за да проверят какво се случва. Е, тези свински късчета имаха точно такъв ефект.... 😋 Комбинацията от крехкото свинско с този наистина невероятен ориз е прекрасна.






Продукти:
800 г. свинско месо
2 ч.ч. пълнозърнест ориз "Басмати" от серията Exotic Line на Krina
сос териаки
чаша бяло вино
брашно
пипер меланж, пушен червен пипер, смлян кардамон
дафинов лист, сол, олио


    Измийте месото, подсушете го и го нарежете на късчета. Поръсете ги със смлян пипер меланж, пушен червен пипер и кардамон. Оваляйте ги добре, така че подправките да се разпределят равномерно по месото. Полейте с две-три лъжици сос "Териаки" и чаша бяло вино и оставете да месото да престои в хладилника поне за час. 
   Измийте ориза добре със студена вода и запържете с олио за кратко в дълбок тиган или 



тенджерка. Посолете, долейте три части вода и сварете до готовност. При варенето може да се добавят 2-3 листчета дафинов лист, които после да отстраните, когато оризът е готов. 


   Свинските късчета се отцеждат от маринатата, овалват се леко в брашно и се запържват до златисто в малко олио. Не изхвърляйте маринатата, тъй като после отново се използва.  Готовите парченца могат да се отцедят от излишната мазнина върху кухненска хартия. Когато всички късчета се изпържат, се връщат отново в тигана, долива се течността от маринатата и още малко вино. Оставят се да покъкрят още малко на котлона. 
   При поднасянето сипете от готовия ориз, разпределете отгоре свински късчета и полейте с малко от сосчето на месото. Добър апетит!

2 коментара: