23 юни 2018 г.

Зеленчуков гратен с топено сирене и сметана

   Днешното предложение е едно невероятно вкусно ястие - зеленчуков гратен с топено сирене и сметана. Приготвя се лесно и освен като основно ястие, може да се сервира като гарнитура към печено месо. 



Продукти:

4-5 картофа
2 скилидки чесън
2 червени чушки
2 големи моркова
1 купичка царевица
1 глава броколи
1 малка кофичка заквасена сметана
1 кутийка топени сиренца
50 г масло
3 с.л. брашно
600 мл.прясно мляко
сол, олио, черен пипер
кашкавал за наръсване



   Обелете картофите, нарежете ги на средно големи кубчета и ги сложете да се варят. Не е необходимо да са напълно сварени, а само леко да омекнат. 



   В касерола или малка тенжерка разтопете маслото, прибавете три супени лъжици брашно и запържете леко. При непрекъснато бъркане долейте прясното мляко. Овкусете със сол и черен пипер и оставете да покъкри на ниска степен на котлона, докато сосът се гъсти. Оттеглете касеролата от котлона и когато се поохлади, добавете разбитата заквасена сметана.

   В това време може да се приготви останалата част от ястието. Наситнете скилидката чесън, нарежете обелените моркови на парченца и ги сложете да се сотират за кратко в дълбок тиган с малко мазнина. Прибавете нарязаните на парченца чушки, накъсаното на розички броколи и царевицата. Разбъркайте и задушете за кратко. 
   В намазнена тавичка се разпределят задушените зеленчуци, картофите и нарязаното на парченца топено сирене. Ястието се овкусява със сол и черен пипер, залива се със соса и се запича във фурната на 220 градуса. Накрая може да наръсите с настъган кашкавал и да върнете ястието в печката, докато се разтопи.  Допър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар