Продукти:
4-5 картофа
2 скилидки чесън
2 червени чушки
2 големи моркова
1 купичка царевица
1 глава броколи
1 малка кофичка заквасена сметана
1 кутийка топени сиренца
50 г масло
3 с.л. брашно
600 мл.прясно мляко
сол, олио, черен пипер
кашкавал за наръсване
Обелете картофите, нарежете ги на средно големи кубчета и ги сложете да се варят. Не е необходимо да са напълно сварени, а само леко да омекнат.
В касерола или малка тенжерка разтопете маслото, прибавете три супени лъжици брашно и запържете леко. При непрекъснато бъркане долейте прясното мляко. Овкусете със сол и черен пипер и оставете да покъкри на ниска степен на котлона, докато сосът се гъсти. Оттеглете касеролата от котлона и когато се поохлади, добавете разбитата заквасена сметана.
В това време може да се приготви останалата част от ястието. Наситнете скилидката чесън, нарежете обелените моркови на парченца и ги сложете да се сотират за кратко в дълбок тиган с малко мазнина. Прибавете нарязаните на парченца чушки, накъсаното на розички броколи и царевицата. Разбъркайте и задушете за кратко.
В намазнена тавичка се разпределят задушените зеленчуци, картофите и нарязаното на парченца топено сирене. Ястието се овкусява със сол и черен пипер, залива се със соса и се запича във фурната на 220 градуса. Накрая може да наръсите с настъган кашкавал и да върнете ястието в печката, докато се разтопи. Допър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар