11 април 2022 г.

Пастицио

   Пастицио /Παστίτσιο/ е традиционно гръцко ястие с мляно месо, макарони и сос бешамел и характерен вкус на канела, карамфил и индийско орехче. Често го наричат и гръцката лазаня. Естествено в различните краища на страната има и местни традиции и варианти в приготвянето му. Обикновено се използва паста "букатини" - спагети с дупка по средата като тръбичка, които за съжаление не се намират във всеки магазин като обикновените спагети. За това ястие аз използвах на "Stella" № 3 Bucati. Виждала съм и на Barilla от този вид, но естествено каквито и други макарони да ползвате, резултатът ще е чудесен.



Продукти:
1 пак. спагети
1 кг. телешка кайма
400 мл млени домати
2 яйца
3 скилидки чесън
1 глава лук
100 г твърдо сирене/кашкавал
100 мл бяло вино
канела, карамфил,
зехтин/олио
сол
За бешамела:
100 г масло
4 с.л. брашно
1 л прясно мляко
сол
индийско орехче


Приготвянето на ястието започва с каймата. В случая вместо готова, смелих прясно телешко месо за готвене. Лукът и чесънът се обелват, нарязват се на ситно и се задушават за няколко минутки в дълбок тиган с малко мазнина. Добавя се каймата и се разбива добре, за да не стане на бучки. Когато се позапържи, се добавят доматите и малко бяло вино. Овкусява се с подправките. Предпочитам да не давам точни количества за тях. По-добре добавяйте по малко и опитвайте, докато стане по ваш вкус. Каймата се готви, докато течността се изпари, като от време на време се разбърква.


Следващата стъпка е приготвянето на бешамела. На дъното не тенджерка се разтопява маслото, прибавя се брашното и се запържва до златисто. Съдът се сваля за малко от котлона и при постоянно и енергично разбиване с бъркалка се добавя студеното прясно мляко. Подправя се със сол и индийско орехче и се вари до сгъстяване. По-добре да не е прекалено гъсто, тъй като допълнително ястието ще се запича.
Жълтъците се отделят от белтъците, разбиват се с малко мляко или водичка и се добавят към бешамела, когато се свали от котлона.


Спагетите се сваряват, след което се измиват много добре със студена вода и се отцеждат. Към тях се прибавят леко разбитите с помощта на вилица белтъци, разбъркват се и се разделят на две части. Едната част се разстила на равномерен пласт в намазнена тавичка. Отгоре се настъргва половината от сиренето. Традиционно се използва твърдо гръцко сирене, но аз реших да сложа пармезан. Върху спагетите се разпределя месната плънка. Изсипват се и се разпределят останалите макарони и се настъргва другата част от сиренето. Най-отгоре ястието се залива с бешамела. По желание може да се поръси с кашкавал. Запича се в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно и вкусно домашно приготвено ястие! Добър апетит!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар