16 юни 2022 г.

Руладини с череши и карамелизиран лук

    Тази моя измишльотина със сигурност ще се прави често у дома. Уникално вкусна се получи комбинацията от топящо се месце, карамелизиран лук и череши! Приготвянето отнема време, но определено си струва. Поглезете се!


 Продукти:

8 бр вратна пържола без кост
1 кг череши
4 големи глави стар лук
50 г масло
3 с.л. балсамико
сол
пипер меланж
олио


    Черешите се измиват добре и се почистват от дръжките и костилките. На дъното на дълбок тиган се разтопява маслото, като се отделят две супени лъжици за лука. Слагат се черешите и се задушават за кратко, докато поомекнат. Добавя се 1 с.л. балсамико, разбъркват се и се прехвърлят в купа.
    Обеленият лук се нарязва на полумесеци, като с ръце се разделят отделните парченца. Сипва се малко олио в тигана и се прибавя и останалото масло.  Загрява се леко, за да се разтопи маслото и се слага лукът. Готви се на средна степен на котлона, като периодично се разбърква, докато лукът се карамелизира. Към края се прибавя балсамикото и се посолява на вкус. 


   Докато  лукът се карамелизира, пържолите се начукват с чукче, за да се изтъни месото. Всяка пържола се осолява и наръсва с прясно смлян пипер меланж. 
   Черешите се отцеждат от отделилата се течност и се прибавят към лука. На всяко парче месо се разпределя възможно най-много от плънката, но все пак да може да се затвори. Рулцата се овързват със здрав дебел памучен конец, за да не се разпаднат при готвенето. Ако остане плънка я запазете и я добавете при запичането във фурната.

    
    В същия тиган се налива малко олио и руладините се запържват леко. За предпочитане е да се използва щипка при обръщането, а не вилица, за да се запазят соковете вътре. Готовите рулца се прехвърлят в тавичка. Доливат се чаша бира и отцедения сок от черешите. Съдът се покрива плътно с алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ястието се пече, докато месото напълно омекне. Руладините могат да се поднесат с гарнитура от картофи, както и свежа салата, а чашата вино е задължителна :)
   Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на вкусно домашно приготвено ястие! Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар