7 май 2014 г.

Козунак с квасена сметана и сладко от боровинки

  Определено с външния вид на този десерт не мога да се гордея :) и направо ме хваща срам като гледам как изглежда :), но пък вкусът му беше фантастичен, тъй че ще си позволя да споделя рецептата. 

Продукти:

1 козунак
300 г. квасена сметана
15 с.л. пудра захар
есенция ром
1 пак. желатин
1 к.ч. прясно мляко
1 бурканче сладко от боровинки
160 мл. течна сметана
160 г шоколад

       Козунакът се нарязва на не много дебели филийки и се нарежда един пласт в съда, който сте избрали. В случая аз използвах форма да торта, която покрих от вътрешната страна с домакинско фолио. В прясното мляко се разтварят малко сироп от боровинковото сладко, 1-2 с.л. пудра захар и няколко капки есенция ром. С него леко се напръсква козунака. Квасената сметана се разбива с останалата част от пудрата захар и още няколко капки есенция. Желатинът се разтваря с малко вода на водна баня и се прибавя към сметаната. Върху първият ред козунак се разпределя част от сладкото, отгоре се залива със сметаната и т.н. Завършва се с ред козунак, леко намазан с остатъка от сметаната. Тук започнаха моите неволи. Прибрах сладкиша в хладилника, за да стегне, но от сутринта до следобед нямаше почти никакъв ефект. Когато накрая махнах ринга на формата, сладкишът започна да се разпада :((( 
      Течната сметана се кипва, отстранява се от котлона и в нея се разтваря шоколадът. Когато се поохлади с него се залива сладкишът и се връща отново в хладилника. Друг път, когато приготвям по този начин шоколадов ганаш, когато престои малкf в хладилника се стяга, но този път, за да е пълен провала остана направо на сос :(( Въпреки ужасния вид обаче, десертът беше страшно вкусен и гостите го изядоха да последното парченце :)

4 коментара:

  1. Изненадана съм, че не ти е стегнала тортата, още повече че в крема е имало желатин. Вероятно грешката, е че си я сиропирала. Козунакът поема влагата на заквасената сметана и въобще не стои сух. Но пък идеята с боровинките с чудесна, бих пробвала :) Най-важното е, че гостите са останали доволни.
    С ганаша допускам същата грешка- нямам търпение да залея тортата, а е хубаво да се охлади преди да се действа. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чуден е станал! Хич не го мисли:)

    ОтговорИзтриване
  3. Важен е крайният резултат, а именно, че с удоволствие е била изядена! Чудесна е! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за подкрепата, момичета :)

    ОтговорИзтриване