27 март 2019 г.

Пролетна супа от коприва и спанак

   Пролетна, зелена, свежа и много, много полезна супичка - истински букет от витамини. След зимата всички пролетни зелении ми действат като елексир за душата и след ритуалното двучасово свиване на първите сармички с лапад за сезона, дойде ред и на тази бърза чорбичка. 


  За кулинарни цели се използват нежните връхчета на младата пролетна коприва. Не забравяйте да си вземете ръкавици за брането. Ако няма откъде да си накъсате, предполагам, че ако се разходите из пазарите, все ще се намери, но все пак  какво по-хубаво от това, човек да си намери повод за разходка сред природата и да съчетае полезното с приятното 😃.


Продукти:
4 стръка пресен лук
3 скилидки чесън
1 морков
100 г. прясна коприва
100 г спанак
1 каф. чашка ориз
1 яйце
4 с.л.кисело мляко
сол, олио, черен пипер

   Стръкчетата коприва се попарват с гореща вода, за да не парят, след което се отцеждат и нарязват. 
   Пресният лук, чесънът и морковът се почистват и наситняват. Изсипват се в тенджерка с малко олио и се задушават за няколко минутки на тих огън. Долива се топла вода и когато заври, се прибавят измитият и нарязан спанак и копривата. Оризът се измива много добре с течаща студена вода и също се добавя в тенджерата. Супичката се овкусява със сол и черен пипер. 
   Когато оризът се свари, ястието се застройва с разбитото с киселото мляко яйце. Най-добре е да се поднесе с лъжичка кисело мляко. Това е - бързо, лесно, вкусно и здравословно! Добър апетит!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар