6 април 2019 г.

Портокалова торта

   От много време не беше оставало време за торта, но идеята за тортичка с портокали и бял шоколадово-млечен крем отдавна ми се беше загнездила в главата, а сега си намерих и прекрасен повод да я реализирам, тъй като днес Kitchen and Hobby наършва 5 годинки😊



Продукти за блата:
8 яйца
220 г захар
240 г брашно
2 ванилии
щипка сол
1 бакпулвер

Продукти за крема:
1 л прясно мляко
4 яйца
8 с.л. пшеничено нишесте
150 г. захар
1 бял шоколад
2 ванилии
1/2 есенция ром на Д-р Йоткер

Продукти за плодовата плънка:
5-6 портокала
1 шепа сушени червени боровинки
100 г. захар
100 мл вода
1 ванилия
есенция ром на Д-р Йоткер
2 ч.л. желатин


 Яйцата за блата се чукват леко на остро ръбче и белтъците внимателно се отделят от жълтъците. Разбиват се на сняг с щипка сол. Много е важно купата, в която ще бъдат, да е суха, чиста и в тях да няма никакви примеси, за да се получи хубава пяна.
   В отделна купа се смесват жълтъците, захарта и ванилията. Разбиват се добре, докато сместа промени цвета си и "побелее". Брашното се пресява с бакпулвера и на части се прибавя към захарта и жълтъците. Едновременно с това на части се добавят и разбитите белтъци. Сместа се бърка на ръка внимателно отдолу-нагоре, докато се поеме цялото количество белтък и брашно. Изсипва се в намаслена и поръсена с брашно форма за торта и се изпича на 180 градуса в предварително загрята фурна. Готовият блат се оставя да се охлади върху решетка.


   Следващата стъпка е приготвянето на крема. Яйцата, захарта, есенцията ром и ванилията се разбиват с миксер. Добавят се нишестето и прясното мляко и отново се разбърква добре. Кремът се вари на ниска степен на котлона, като периодично се разбърква, за да не загори. Когато се сгъсти се оттегля, добавя се начупеният на парченца шоколад и се разбърква леко, докато се разтопи напълно.
   Портокалите се филетират като се обелват, отстраняват се ципите и се оставя само чистият плод. Сокът, който се отцежда, докато се отделя месестата част, може да се използва за сиропиране на блатовете. За тази цел се разрежда с малко вода и се подслажда на вкус, кипва се на котлона и се оставя да се охлади.

  В касерола или малка тенджерка се смесват 100 г захар, 100 мл вода и една ванилия и се варят, докато захарта се разтопи. Желатинът се накисва в малко студена вода докато набъбне и заедно с есенцията ром се добавя към захарния сироп. Разбърква се добре, за да се разтвори напълно желатина. Прибавят се портокалите и нарязаните на парченца червени боровинки и сместа се оставя да се охлади добре.
  
   Пандишпанът се разделя на три платки. Първият блат се сиропира и върху него се разпределят портокалите. Покрива се обилно с крем и се поставя вторият блат. Сиропира се и отново се покрива с крем. Тортата се намазва с тънък слой отстрани и отгоре и се прибира в хладилника да стегне за няколко часа, а най-добре за цяла нощ.
 За украса на тортата аз използвах ванилови пурички и останалата част от крема, с който намазах обилно тортата отгоре. Да ви е сладко!    

  

  
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар