25 април 2019 г.

Козунак с течен шоколад и лешници

   Като голям фен на шоколада и като човек, за когото всичко шоколадово е хубаво, този козунак определено ми е фаворит. Получи се пухкав, невероятно вкусен, буквално топящ се в устата и на хубави конци. За уханието,  което се носи цял ден из къщата едва ли има нужда да споменавам......




Продукти /за 4 броя/
1600 г брашно
80 г мая /2 кубчета* 42 г/
400г захар
480 мл прясно мляко
100 г масло
50 м олио
50 г мас
9 яйца + 1 за намазване
1 ч.л. сол
30 мл вода
5 ванилии
1 есенция ром
1 есенция лимон/настъргана кора от един лимон/
1 кут. течен шоколад
2 шепи смлени лешници
100 г масло за доомесването и оформянето
захар за наръсване


   Количеството на продуктите, които давам е за четири козунака, така че да можем доволно да похапнем 😉 Според моите формички идеално се събират във фурната по два и ги изпичам на два пъти.
  Желателно е продуктите, както и помещението да не са студени, за да могат да втасат по-бързо козунаците.
   Маята се слага да се разтвори в хладката вода и малко от топлото прясно мляко, заедно с две лъжици захар и малко брашно. Докато маята шупне, брашното се пресява два пъти  и се подготвят останалите продукти. Яйцата за тестото /едно яйце се оставя за намазване на козунаците/ се разбиват добре с миксер, прибавят се захарта и ароматите и отново се разбърква, докато захарта се разтвори.   Добавят се активираната мая, прясното мляко и солта. Маслото и маста се разтопяват и се смесват с олиото. Половината от количеството мазнина се отделя, за да се добави по-нататък при месенето, а другата част се прибавя към сместа. Брашното се добавя на части, като в началото се бърка с миксера, а щом тестото стане прекалено гъсто се доомесва на ръка. 


На този етап обаче, аз прехвърлям тестото в хлебопекарната и винаги щедро я благославям и нея и себе си, че съм я купила 😁😁😁 Включвам я да меси за ок. 20 мин, докато се оформи гладко, меко тесто, в което започват да се образуват шупли, а в това време се захващам с други задачи. 

   Когато се оформи, изключвам машината  и го оставям да си почине и отпусне. Включвам отново хлебопекарната да меси и започвам да добавям с малка лъжичка отделената мазнина. Сипвам една лъжичка, изчаквам да се поеме, отново сипвам и т.н., докато мазнината свърши. Отново оставям да си почине и отпусне, разтопявам другата част от маслото, намазвам си добре ръцете и започвам да вдигам, обръщам и удрям тестото на плота. Козуначеното тесто е меко и се разтяга. Когато се разтегне много, намазвам с масло и прегъвам на две. Щом преценя, че тестото е готово, го разделям на четири части, покривам ги с кърпа и ги оставям да втасват, докато си удвоят обема. 

   За оформянето на козунака разделям всяко от парчетата тесто на три части, от които оформям фитили. Разтеглям ги леко настрани, намазвам с масло, наръсвам с лешници, а по средата слагам обилно количество течен шоколад 😋. Навивам всяка от частите на рулце, внимателно ги усуквам, след което ги сплитам на плитка. 
 Оформените козунаци се прехвърлят в намаслени формички. Намазват се с разбитото с малко мляко яйце. Докато втасват могат да се намажат още веднъж, а най-накрая се наръсват с претрита с мокри ръце кристална захар, лешници и парченца шоколад.



   Добре втасалите козунаци се изпичат в предварително загрята на 180 градуса фурна. А това е резултатът - божествено вкусен, пухкав козунак. Да ви е сладко!





2 коментара: