26 април 2019 г.

Курабийките на баба

   Тази година реших да сменя войнишките курабийки с шприцовани курабийки по рецептата на баба. От както се помня винаги ги е правила за Великден, но тази година е мой ред 😊. В курабийките харесвам това, че са много лесни за приготвяне и много трайни. Струва си да се изпекат повече, за да има по-дълго време за похапване, а и децата да могат да си вземат за училище.


Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. мас
1 ч.ч. захар
1/2 чаша кисело мляко
ок 900 г брашно
 2 ванилии
кората на един лимон
сокът на половин лимон
1 амонячна сода
захар за наръсване


   Маста се оставя да се отпусне на стайна температура, тъй като трябва да е мека. Брашното се пресява и в него се прави "кладенче", в което се поставят останалите продукти. Амонячната сода се разтваря в сока на половин лимон и също се прибавя къв продуктите. Ако искате курабийките да станат по-хрупкави, може да сложите още едино пакетче амонячна сода, но на мен така са ми идеални. Омесва се средно меко тесто, така че да може да минава през шприца. Баба винаги ги е правила с машинка за мелене на месо с метално приспособление за курабийки. Става лесно и много по-бързо от шприца, но за съжаление новите машинки за мелене не включват тази екстра.
   Курабийките се оформят с машинка за мелене или шприц и се подреждат в намаслена тавичка. Наръсват се с претрита с мокри ръце захар. Част от моите украсих и с парченца сушени червени боровинки. Изпичат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Да ви е сладко и весели празници!

 

1 коментар:

  1. Благодаря за тази рецепта! Моя колежка ги правеше и наричаше "гурабии", но така и не даде рецептата.

    ОтговорИзтриване