Чудесни класически курабийки! Приготвят се лесно и бързо и дори при ограничено време си струва да се направят. Когато се разнесе ароматът на ванилия и лимон из цялата къща, няма по-приятна гледка от малките нетърпеливи главички, които надничат в кухнята, за да видят какво се пече. Рецептата е адаптирана от "Соленки, сладкиши, кремове" на Добрина Венкова.
Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. мека мас
2 ванилии
кората на 1 лимон/лимонова есенция
1 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. сода бикарбонат
1 пак. амонячна сода
ок.800 г пресято брашно
1 жълтък за намазваня
захар за поръсване
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се ванилията и лимоновата кора Содата се сипва в киселото мляко и се оставя да кипне, след което с останалите продукти се прибавят към яйчената смес. Разбъркват се добре, постепенно се добавя брашното и се омесва средно меко тесто.
Тестото се разточва на кора от ок. половин сантиметър и се изрязват желаните формички. Курабийките се намазват с разбит с малко вода жълтък и се поръсват с кристална захар. Изпичат се на умерена фурна. Да ви е сладко!
Обичам тези курабии, мама ни правеше често, като деца:), трябва да я подсетя, а защо не и аз да направя, никога не съм ги правила.
ОтговорИзтриванеСтара изпитана рецепта за прекрасни курабийки, които навремето и моите баби правеха.Старите рецепти са си класика - вкусни и красиви куравийки са се получили.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Много сполучлива рецепта!Благодаря!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря! Радвам се, че Ви допада!
ОтговорИзтриване