15 март 2019 г.

Домашен течен шоколад

   Бързи импровизации по спомени от детството ☺. През последните дни на няколко пъти, когато си говорим с децата, става въпрос, че в нашето детство нямаше течен шоколад, освен ако не си направиш сам. Няколко пъти сме имали щастието да ни донесат  "Нутела", която със сестра ми изяждахме блажено на микроскопични порцийки, за да има за по-дълго. Така реших да им спретна малко домашен шоколад, за да опитат от нашето детство ☺ 



Продукти:
400 мл прясно мляко
300 г сухо мляко
1 ч.ч. захар /ок. 150 г./
50 г какао /без захар и сухо мляко/
2 ванилии
1/2 амп. есенция ром
50 г. масло
натрошени запечени лешници



   Захарта, сухото мляко, ванилията и какаото се смесват добре. Налива се малко от прясното мляко и се разбиват с тел, докато се разтворят добре и няма бучки. Долива се останалото прясно мляко, есенцията ром /екстра от новото време☺/ и се вари за няколко минутки на слаб огън, докато се сгъсти. Добавят се 50 г масло /може и двойно/ и запечени натрошени лешници. Разбърква се леко, докато маслото разтопи и се поеме от шоколада. Ако желаете да мажите шоколада на филийка е добре да остане малко по-течен, но аз реших да го разсипя в малки чашки - точно както, когато бяхме малки. А и чудесен повод да се порадвам на чашките, които са спомен още сватбата на моята баба☺. Пожелание могат да се добавят и други ядки. Да ви е сладко!



1 коментар: