6 май 2014 г.

Свинско с ориз в гювеч

       Този път реших оризът да не е с пиле, а със свинско, но тъй като свинското се нуждае от повечко задушаване, прецених, че е най-добре да използвам гювеча. Определено приготвянето изисква повече време, но пък определено си заслужава чакането.

Продукти:

800 г свинско месо
1-2 глави стар лук
3 ч.ч. ориз
2 ч.ч. бяло вино
сол, черен пипер, олио


     Месото се измива, подсушава и нарязва на парченца. На дъното на глинен гювеч се сипва малко олио и се изсипва посоленото и поръсено с черен пипер месо. Похлупва се и се поставя да се задушава във фурната на 220 градуса. Периодично се отваря, разбърква се и при необходимост се добавя малко вода или бира, за да не остане напълно без течност и да загори. Течността не трябва да е и прекалено много, за да може месото да се позапече и сосчето, което отделя да се "карамелизира" Именно това придава в последствие и по-кафявия цвят на ориза. Когато месото поомекне в гювеча се поставя и нарязания на шайби лук. При разбъркванията на два пъти се долива и бялото вино. В това време оризът се измива много добре и тъй като се нуждае от малко време за приготвяне, се прибавя, когато свинското е вече омекнало. Оризът също се разбърква на няколко пъти  и когато стане прозрачен се доливат 9 ч.ч. вода. Похлупва се и се връща във фурната. Когато ястието е когово се изважда и се оставя известно време, без да се маха капака. Резултатът е божествен :) 



Няма коментари:

Публикуване на коментар