23 юни 2014 г.

Торта с череши

  Много вкусна тортичка се получи, но с нея научих и един мноооого важен урок - никога не изяждай материала преди да видиш снимките :) Когато свалих снимките, видях, че едно от листенцата се е счупило, но торта вече я нямаше, за да я снимам отново. 


  Много ми хареса идеята на Йоли за пласт желирани плодове в тортата. Тази идея срещнах и при Елти в една тортичка, за която като се сетя още преглъщам :), а за блата реших да изпробвам рецептата на  Ирина от Sunshines Kitchen. И така първо продуктите:


Продукти за блата:

5 яйца
150 г захар
1 ванилия
150 г брашно
2 с.л. какао
есенция ром
щипка сол
1/2 бакпулвер


Продукти за желето:

500 г  череши без костилките
150 г захар
1/2 каф. ч. уиски/коняк
2 пак. желатин


Продукти за крема:

7 яйца
200 г. захар
50 г брашно
300 мл прясно мляко
2 ванилии
есенция ром
200 г меко масло


За глазура и украса:

1 шоколад
бучка масло
100г счукани орехи


      Първо започнах с на желето, за да може да стегне, докато приготвя блатовете и крема. Черешите се поставят в касерола, посипват се със захарта и се кипват, докато захарта се разтвори напълно. Прибавя се конякът /може и уиски, ликьор.../ и се оставя да поври още няколко минути. Касеролата се отстранява от котлона и когато сиропът се поохлади се прибавя и желатинът, който предварително се накисва в малко вода. Сместа се изсипва във формичка, дъното на която се постила с фолио. Най-добре е формата да е със същия размер и форма като формата, в която се изпичат блатовете. Преди да се добави желатинът, част от сока, отделен при варенето на черешите се отделя за сиропиране на блатовете. Ако е необходимо може да се разреди с малко вода.

   
   Технологията на приготвяне на блата е чудесно описана при Ирина. Аз изпекох 3 блата на 180 градуса за ок. 15 мин.
   Продуктите за крема без маслото се смесват, разбиват се добре и при непрекъснато разбъркване се сваряват до сгъстяване. Прибавят се ванилията и есенцията ром и се оставя са се охлади добре. Мекото масло се разбива на пухкав крем и се прибавя към яйчения крем като се разбърква със шпатула.




   Първият блат се намазва обилно с крем. Поставя се вторият блат, отново се намазва с крем и отгоре внимателно се прехвърля желатиновият блат. Всеки от блатовете се сиропира леко със заделения сироп. Тортата се измазва с крем отгоре и отстрани и се залива с разтопения на водна баня шоколад. Отстрани тортата се покрива със смлени орехи и се доукрасява по желание. Да ви е сладко!



6 коментара:

  1. Разкошна е, при удобен случай и когато видя хубави череши ще опитам :)

    ОтговорИзтриване
  2. :))) Ти пък с това листенце, като взех да се вглеждам в тортата, ама нищо не видях:))само дето повече се доближих до шоколада и сега си стоя с кафето и се надявам на парченце от тази прелест, но ти каза, че е свършила:))) Заделила си ни някъде, нали?! :) Прекрасен ден, мила, тортата е невероятна!

    ОтговорИзтриване
  3. Чупеното е против уроки:)))))Много,много успешна торта!
    Записвам си тортата ти,Радост,прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз чупнато не открих колкото и да се взирах,Радост,но пък виждам една разкошна торта!Правила съм тази на Йоли с желирания пласт,много свежо се получава.Страхотно съчетание на идеи и рецепти си направила!Пожелавам ти слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Много сочна и вкусна изглежда тази симпатична тортичка! Радост, прелестно изкушение си приготвила :) Чак ухае наоколо :)
    Желая ти хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна компилация от вкусове и идеи!! Много красива и безспорно вкусна торта, Радост :)
    Прекрасен ден от мен!

    ОтговорИзтриване