Много вкусна тортичка се получи, но с нея научих и един мноооого важен урок - никога не изяждай материала преди да видиш снимките :) Когато свалих снимките, видях, че едно от листенцата се е счупило, но торта вече я нямаше, за да я снимам отново.
Много ми хареса идеята на Йоли за пласт желирани плодове в тортата. Тази идея срещнах и при Елти в една тортичка, за която като се сетя още преглъщам :), а за блата реших да изпробвам рецептата на Ирина от Sunshines Kitchen. И така първо продуктите:
Продукти за блата:
5 яйца
150 г захар
1 ванилия
150 г брашно
2 с.л. какао
есенция ром
щипка сол
1/2 бакпулвер
Продукти за желето:
500 г череши без костилките
150 г захар
1/2 каф. ч. уиски/коняк
2 пак. желатин
Продукти за крема:
7 яйца
200 г. захар
50 г брашно
300 мл прясно мляко
2 ванилии
есенция ром
200 г меко масло
За глазура и украса:
1 шоколад
бучка масло
100г счукани орехи
Първо започнах с на желето, за да може да стегне, докато приготвя блатовете и крема. Черешите се поставят в касерола, посипват се със захарта и се кипват, докато захарта се разтвори напълно. Прибавя се конякът /може и уиски, ликьор.../ и се оставя да поври още няколко минути. Касеролата се отстранява от котлона и когато сиропът се поохлади се прибавя и желатинът, който предварително се накисва в малко вода. Сместа се изсипва във формичка, дъното на която се постила с фолио. Най-добре е формата да е със същия размер и форма като формата, в която се изпичат блатовете. Преди да се добави желатинът, част от сока, отделен при варенето на черешите се отделя за сиропиране на блатовете. Ако е необходимо може да се разреди с малко вода.
Технологията на приготвяне на блата е чудесно описана при Ирина. Аз изпекох 3 блата на 180 градуса за ок. 15 мин.
Продуктите за крема без маслото се смесват, разбиват се добре и при непрекъснато разбъркване се сваряват до сгъстяване. Прибавят се ванилията и есенцията ром и се оставя са се охлади добре. Мекото масло се разбива на пухкав крем и се прибавя към яйчения крем като се разбърква със шпатула.
Първият блат се намазва обилно с крем. Поставя се вторият блат, отново се намазва с крем и отгоре внимателно се прехвърля желатиновият блат. Всеки от блатовете се сиропира леко със заделения сироп. Тортата се измазва с крем отгоре и отстрани и се залива с разтопения на водна баня шоколад. Отстрани тортата се покрива със смлени орехи и се доукрасява по желание. Да ви е сладко!
Разкошна е, при удобен случай и когато видя хубави череши ще опитам :)
ОтговорИзтриване:))) Ти пък с това листенце, като взех да се вглеждам в тортата, ама нищо не видях:))само дето повече се доближих до шоколада и сега си стоя с кафето и се надявам на парченце от тази прелест, но ти каза, че е свършила:))) Заделила си ни някъде, нали?! :) Прекрасен ден, мила, тортата е невероятна!
ОтговорИзтриванеЧупеното е против уроки:)))))Много,много успешна торта!
ОтговорИзтриванеЗаписвам си тортата ти,Радост,прегръдки!
Аз чупнато не открих колкото и да се взирах,Радост,но пък виждам една разкошна торта!Правила съм тази на Йоли с желирания пласт,много свежо се получава.Страхотно съчетание на идеи и рецепти си направила!Пожелавам ти слънчев и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеМного сочна и вкусна изглежда тази симпатична тортичка! Радост, прелестно изкушение си приготвила :) Чак ухае наоколо :)
ОтговорИзтриванеЖелая ти хубав ден!
Прекрасна компилация от вкусове и идеи!! Много красива и безспорно вкусна торта, Радост :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден от мен!