16 април 2014 г.

Трахана

    През зимата траханата е една от любимите ми закуски и често я приготвям. Изисква малко време и е много по-полезна от пържените тестени закуски. Обичам я с много сирене и масло.


Продукти:

1 ч.ч. суха трахана.
1 бучка масло
50-100 г сирене
сол /ако сиренето е обезсолено/


     В малка тенджерка или касерола се налива вода и се оставя да заври. Когато заври силно, се изсипва траханата. Вари се докато омекне, като периодично се разбърква, за да не загори. Накрая се слага маслото, натрошава се сиренето и отново се разбърква добре. В оригиналната рецепта се запържват малки хлебни хапчици с масло и червен пипер и се изсипват върху готовата трахана. Може да се ползва и лют пипер. Аз лично предпочитам да не слагам запръжка. Без нея ми харесва повече, а е и по-полезно. Рецептата за приготвянето на сухата трахана можете да намерите тук трахана

Няма коментари:

Публикуване на коментар