Защо "МАМА" ли? Всъщност, децата я кръстиха така. Веднъж, когато се опитвах да им обясня какво съм приготвила за ядене, те отвърнаха "аха, ясно, супа мама". Може би, защото всъщност доста често я приготвям. А за мен тя е по-скоро т.нар. супа "хладилник", в която слагаш това, което намериш в хладилника. В основата на супа "МАМА" винаги се съдържат, посочените по-долу продукти, но често в нея се появяват и царевица, спанак, карфиол, пащърнак ...
Продукти:
пилешко месо за супа
1 гл. стар лук
4 ск. чесън
4 моркова
4 картофа
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 шепа грах
1 шепа фиде
резен лимон
4 с.л. домашна подправка или 1 бр. пилешки бульон
олио, сол, черен пипер, магданоз
Първо се сварява пилешкото месо, като бульонът се отпенва по време на варенето или накрая се прецежда. За супи обикновено предпочитам бутчета. Свареното месо се изважда, за да изстине. В това време към бульона се прибавят почистените, измити и нарязани на ситно лук и чесън, а след това и морковите, чушките и граха. Картофите се обелват, измиват и нарязват на малко по-големи парченца и заедно с накъсаното месо се изсипват при врящите зеленчуци. Когато картофите омекнат се добавят фидето, домашната подправка, черния пипер и резенчето лимон. Солта се добавя най-накрая, след като се опита, тъй като подправката е солена. Пожелание може да се използва пилешки бульон, но поне за мен вкусът е съвсем друг и няма толкова свежест. Супата не се застройва, поръсва се с магданоз, а най-вкусна е, когато е поднесена с лъжичка кисело мляко. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар