20 април 2014 г.

Пълнено великденско агне


   Тази година на великденската трапеза ще има пълнена агнешка плешка, шпикована с чесън и моркови. Плънката реших да е постна, а гарнитурата картофи. Последователността, по която приготвям печеното е следната: осолявам и шпиковам месото, подготвям плънката, пълня и зашивам плешката. Картофите добавям ок. 1-1,5 часа преди края на печенето.



Плънка:
500 г гъби
1 малка глава стар лук
4 стръка пресен лук
3 ч.ч. ориз
1 к.ч. олио
1 ч.ч. бяло вино
1 шепа пресен гьозум
сол, черен пипер



   Гъбите се измиват, нарязват се на не-много ситни кубчета и се задушават с малко олио. Оризът се измива добре. Главата стар лук се нарязва и в друга тенджера се задушава с олиото за няколко минути. Добавя се оризът и се запържва, докато кристализира. Осолява се и се поръсва с черен пипер. Постепенно се долива бялото вино и 5-6 ч.ч. вода. Задушените гъби и гьозумът  се прибавят, когато оризът поеме течността. Не е необходимо оризът в плънката да е абсолютно омекнал, тъй като процесът продължава и по време на печенето.



   Смес за шпиковане:
1 голям морков
2 стръка чесън
1 стрък лук
малко масло

  Зеленчуците за шпиковането се нарязват на много малки парченца и леко се посоляват. В агнешкото месо, с помощта на остро ножче се правят малки разрезчета /джобчета/, които се пълнят с тази смес. Желателно е разрезчетата да са равномерно разположени по месото. Маслото се нарязва на много малки парченца и също се поставя в дупчиците. 

       Допълнителни продукти за плешката и гарнитурата:
червен пипер
олио
масло
картофи
сол
2 ч.ч. бира 
1 ч.ч. бяло вино

    Когато плънката се поохлади, се пълни плешката и се зашива със здрав конец. Отвън плешката се натрива с червен пипер и се намазва с олио.
       За да се изпече добре месото са необходими 6-7 часа. По традиция вкъщи месото се поставя във фурната вечерта на най-ниската степен и покрито добре с фолио. На сутринта градусите на фурната се увеличават на 150 и печенето продължава, като периодично агнешкото се открива, полива с малко от соса, който се е отделил на дъното и се намазва с малко смес от разтопено масло и червен пипер, след което отново се покрива с фолиото. Може да се използва и малко бяло вино. Когато месото е готово, се добавят и картофите, като в края на печенето фолиото се отстранява. Месото продължава да се облива и се дозапича, докато хване хубава коричка.

3 коментара:

  1. Изглежда просто неустоимо! Толкова препечено и апетитно:)

    ОтговорИзтриване
  2. Имаш проверка с цифри в коментарите. Махни я от настройки, ако искаш, иначе бави коментирането:)

    ОтговорИзтриване