Тази година на великденската трапеза ще има пълнена агнешка плешка, шпикована с чесън и моркови. Плънката реших да е постна, а гарнитурата картофи. Последователността, по която приготвям печеното е следната: осолявам и шпиковам месото, подготвям плънката, пълня и зашивам плешката. Картофите добавям ок. 1-1,5 часа преди края на печенето.
Плънка:
500 г гъби
1 малка глава стар лук
4 стръка пресен лук
3 ч.ч. ориз
1 к.ч. олио
1 ч.ч. бяло вино
1 шепа пресен гьозум
сол, черен пипер
Смес за шпиковане:
1 голям морков
2 стръка чесън
1 стрък лук
малко масло
Зеленчуците за шпиковането се нарязват на много малки парченца и леко се посоляват. В агнешкото месо, с помощта на остро ножче се правят малки разрезчета /джобчета/, които се пълнят с тази смес. Желателно е разрезчетата да са равномерно разположени по месото. Маслото се нарязва на много малки парченца и също се поставя в дупчиците.
Допълнителни продукти за плешката и гарнитурата:
червен пипер
олио
масло
картофи
сол
2 ч.ч. бира
1 ч.ч. бяло вино
Когато плънката се поохлади, се пълни плешката и се зашива със здрав конец. Отвън плешката се натрива с червен пипер и се намазва с олио.
За да се изпече добре месото са необходими 6-7 часа. По традиция вкъщи месото се поставя във фурната вечерта на най-ниската степен и покрито добре с фолио. На сутринта градусите на фурната се увеличават на 150 и печенето продължава, като периодично агнешкото се открива, полива с малко от соса, който се е отделил на дъното и се намазва с малко смес от разтопено масло и червен пипер, след което отново се покрива с фолиото. Може да се използва и малко бяло вино. Когато месото е готово, се добавят и картофите, като в края на печенето фолиото се отстранява. Месото продължава да се облива и се дозапича, докато хване хубава коричка.
Изглежда просто неустоимо! Толкова препечено и апетитно:)
ОтговорИзтриванеИмаш проверка с цифри в коментарите. Махни я от настройки, ако искаш, иначе бави коментирането:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Сега би трябвало да не излиза.
Изтриване