Като начало нещо класическо –
супа топчета. Всъщност, ако трябва да съм честна, това не е любимото ми ястие, обаче
децата я обожават и често я приготвям. Моята рецепта навярно няма нищо общо с
оригиналната, но ето я и моята версия:
250 г кайма
1 глава лук
½ филия хляб
3-4 моркова
1 зелена чушка
3 картофа
½ ч.ч. доматен сок/1 домат
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. домашна подправка
сол, черен пипер, няколко стръка магданоз, фиде.
Каймата се размесва с нарязаната на ситно ¼ от лука и накиснатия във вода хляб. Добавят се наситнения стрък магданоз, сол и черен пипер. От сместа се оформят топчета с помощта на лъжичка за кафе, които се овалват в брашно. Останалата част от лука, нарязаните на дребно моркови и чушка се задушават с малко олио. Слагам съвсем малко, тъй като при варенето каймата също отделя мазнина. Добавя се топла вода и когато заври добре се изсипват топчетата, доматения сок и нарязаните картофи. Когато картофите са почти готови се прибавя 1 шепа фиде и се овкусява със сол, черен пипер и домашна подправка. Домашната подправка често ще срещате в рецептите ми за супи. Обожавам я и я използвам много често. Придава страхотен аромат. Рецептата, по която я приготвям ще намерите при зимнините. Когато зеленчуците и топчетата се сварят, супата се застройва с 1 разбито яйце, смесено с 3 с.л. кисело мляко. Поръсва се с наситнен пресен магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар