24 февруари 2023 г.

Мекици

   Колкото и човек да са старае да не прекалява с тестените, няма как от време на време да не се поглези с едни мекички 😋 А тези омесени в Tupperware отдавна исках да изпробвам. Разкошни, пухкави и вкусни! При това омесването е много по-бързо и чисто. Направих ги по една от рецептите към купата, която си поръчах от тук

Продукти:
750 гр. пресято брашно
500 мл марна вода 
1 с.л. оцет
1 с.л. кисело мляко с щипка сода за хляб
5-6 с.л. олио 
1 ч.л. захар
1 кубче мая



   Аз омесих тесто от половината количество на продуктите, което е напълно достатъчно за закуска на трима. Маята се разтваря в малко от водата и се оставя заедно със захарта и една лъчижка от брашното за десетина минути да шупне. За омесването в купата на Tupperware важна е последователността на поставяне на съставките - винаги първо е пресятото брашно и след това останалите продукти. Купата се затваря на равна повърхност, след което се завърта няколко пъти да се смесят съставките. Отваря се да се погледне дали има необходимост да се добави още вода или брашно. Затваря се отново и с въртеливи движения се доомесва тестото. Обезвъздушава се с леко отваряне на капака, отново се затваря и се оставя да втасва. След ок. 20 минути, когато тестото е готово, купата сама се отваря с изпукване.  Отново се затваря, обезвъздушава и оставя да втасва, докато купата пак се отвори. Много приятно и лесно се работи с нея. За ускоряване на процеса може да я сложите в съд с топла вода.


    Ако не разпологате с купата на Tupperware, може да си замесите тестото на ръка. Изсипете брашното в тавичка, направете по средата кладенче, в което добавете останалите продукти и оместе меко и гладко тесто.  
    От втасалото тесто с добре намазнени ръце се откъсват парченца и се оформят мекички. Изпържват се в дълбок съд с повечко олио. Готовите се поставят върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Страхотни станаха! Много пухкави и вкусни! 
      Още рецепти за мекички може да намерите тук
   Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на чудесно домашно приготвено ястие! Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар