Днешното ми предложение е лесна и постна рецепта за праз с ориз. Семпло ястие, но много вкусно и определено заслужаващо място на трапезата.
Продукти:
4 стръка праз
2 ч.ч. ориз
2 моркова
1 шепа сушени манатарки
1 шепа сушени чушки
1 ч.ч. бульон зеленчуков /пилешки/
черен пипер
сол
Празът се почиства от външните листа и твърдата част към коренчето и се нарязва на кръгчета. Обеленият морков също се нарязва на парченца. На дъното на по-дълбок тиган или тенджерка се налива малко олио и зеленчуците се слагат да се задушават за няколко минути, докато празът поомекне. Прибавя се много добре измитият със студена вода ориз.
Разбърква се и се запържва, докато оризът промени цвета си. Доливат се чаша домашен зеленчуков или пилешки бульон и чаша гореща вода. Овкусява се със сол и черен пипер и се добавят манатарките и чушките. Слагам ги направо сухи, без предварително накисване. Придават чудесен аромат!
Ястието се разбърква и се оставя да къкри. Постепенно се прибавят още четири чаши вода и се готви, докато оризът поеме течността. Поднася се топло и поръсено с пресен магданоз.
Гответе с настроение и усмивка за любимите си хора и се насладете на прекрасно домашно приготвено ястие! Добър апетит!
Обичам това ястие.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че и на теб ти допада, Веси!
Изтриване